0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
-5%

Nogomet v naročju politike

0 (Št. mnenj 0, ocena iz Goodreads)
Avtor: Metod Češek
Založba: Planet
Leto izida: 2016
ISBN: 9789619389812
'Nogomet v naročju politike: doping in prirejanje izidov kot del sodobnega nogometa' - knjižna poslastica za ljubitelje nogometa! V Latinski Ameriki je meja med nogometom in politiko nejasna. Obstaja dolg seznam vlad, ki so padle ali pa so bile strmoglavljene po porazu državne reprezentance.« - Luis Suarez Skozi celotno moderno dobo so na dan prihajale bolj ali manj neprijetne skrivnosti, ki so odpirale vprašanja o prepletenosti nogometa in politike, o njunem vzajemnem delovanju in o vzajemnem oportunistično-izkoriščevalskem odnosu.
Preberite več
Na zalogi
Redna cena: 19,90 €
Prihranek: 0,99 € (5%)
Spletna cena: 18,91 €
Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

za naročila nad 40 €.

Hitra dostava

Hitra dostava

Naročila oddana do 12.00 odpošljemo isti dan.

Knjige na zalogi

Knjige na zalogi

98 % izdaj je na zalogi.

Znano je, da so se z močjo nogometa v manj razvitih, nedemokratičnih državah pogosto opijanjali diktatorji, ki so s krvavimi rokami lomastili po nogometu. V razvitejših državah je politika vzpostavila bolj prefinjene metode poseganja v nogomet, a zato nič manj nemoralne in nevarne.

Knjiga odpira tudi bolečo temo o večno prisotnemu dopingu v nogometu, o katerem se, zaradi stotine milijonov evrov dobička, ki ga prinaša nogomet vsem vpletenim, praktično ne govori, ter prirejanju izidov, ki hromijo nogomet. Pogača, ki si jo (od)režejo prav vsi vpleteni, je preprosto preveč mamljiva, da bi odgovorni v Mednarodni zvezi dopustili, da se zloraba dopinga v nogometu problematizira v javnosti, saj bi s tem kredibilnost nogometa(šev) padla, kot se je to zgodilo atletiki in kolesarstvu, s tem pa bi bili primorani nogomet počasi zapustiti tudi veliki igralci, ki z milijonskimi vsotami hranijo nogomet - sponzorji.

Po nekaterih podatkih naj bi bil posel prirejanja športnih izidov, kjer je torej rezultat znan vnaprej, vreden kar 500 milijard dolarjev letno. In odgovorni si ob tem še vedno zatiskajo oči, saj se bojijo in zavedajo posledic, ki bi lahko dokončno omajale ugled enega najbolj dobičkonosnejših športov na planetu ter mu s tem prizadejala najhujši (poslovni) poraz. Zato ne čudi izjava Chrisa Eatona, direktorja za integriteto športa pri Mednarodnem centru za varnost v športu, »da je nogomet v katastrofalnem stanju«.

Prav na enem mestu zbrani primeri negativnih praks lahko strokovni in širši zainteresirani javnosti pomagajo pri odkrivanju in preprečevanju tovrstnih pojavov. To pa je verjetno tudi edini način, s pomočjo katerega je mogoče zagotoviti avtonomnost nogometa in celotnega športa kot pomembnega stebra civilne družbe.

Mehka vezava, 15 x 21 cm, 217 strani.

IZ VSEBINE:

Kje v Južni Ameriki je politična oblast nogometni stadion spremenila v koncentracijsko taborišče, da je lahko nemoteno izvajala eksekucije nad nedolžnim prebivalstvom? Medtem ko so eksekutorji mučenim glasbenikom kitaristom, ki so bili tudi zaprti na stadionu, polomili vse prste na rokah, so od njih sadistično zahtevali, da zaigrajo na svoje kitare. Med mučenji pa so jim glasno predvajali uspešnice skupine the Beatles.

Vas zanima, zakaj je Ronald Koeman po polfinalni tekmi evropskega prvenstva 1988 med Nizozemsko in Z. Nemčijo izjavil, da je dres svojega prijatelja iz nemške reprezentance Olafa Thona uporabil namesto toaletnega papirja?

Kateri evropski klub je imel licenco za izvažanje dveh ton zlata, platine ter drugih kovin na leto, in, kar je najbolj neverjetno, imel je licenco za izvažanje delov jedrskih raket?

Podobnost nogometnega ustroja s cerkvenim je osupljiva. Oba potrebujeta vernike, čeprav bi verjetno danes veliko lažje našli nogometne fanatike kot pa verske, vsekakor pa bi jih našli več. Ti so v imenu nogometa pripravljeni fanatikom drugih klubov razbiti betice, tako kot so še danes, čeprav manj kot pred stoletji, pripadniki ene cerkve pripravljeni pripadnike druge označiti za nevernike in jih zaradi tega celo pripravljeni spraviti ob glavo.

IZ UVODA:

Že nekaj časa v športnih krogih kroži anekdota o predstavniku Evropske košarkarske zveze, ki je v svojem govoru, kateremu so prisostvovali tudi predstavniki mnogih drugih evropskih panožnih zvez, poudaril, da se bodo v njegovi zvezi trudili ohraniti košarko kot šport številka ena v Evropi. Seveda so predstavniki ostalih zvez ob tej smeli trditvi zastrigli z ušesi, še posebej pa je zmotila predstavnika Evropske nogometne zveze, ki se ni mogel zadržati, in je govorca izzval z vprašanjem: "Kaj pa nogomet?" Slednji je takšno reakcijo verjetno pričakoval in kolega pomiril z bistroumnim odgovorom: "Govoril sem o športih, nogomet je pa religija."

Metod Češek je prvi, ki je veliko množico primerov nogometnih peripetij zbral in jih predstavil na enem mestu v slovenskem jeziku. Bralci bodo ob naslovu verjetno nemudoma pomislili zgolj na zlorabo nogometa v politične namene, vendar pa jim bo kmalu postalo jasno, da vsi primeri niso primeri politične zlorabe temveč simbioze nogometa in politike. Gre namreč za izjemno zavezništvo, ki je raztegljivo in neverjetno prilagodljivo – nogomet je včasih žrtev, včasih partner v zločinu, na koncu pa mu je vedno oproščeno, neprijetno je utišano, slábo je pozabljeno.

Morda se bo bralcem zdelo nenavadno, da je poglavje o slovenski realnosti odnosa med nogometom in politiko tako skromno. Nekateri bodo morda dobili vtis, da je Slovenija s tega vidika zelena oaza moralne čistosti, seveda pa je to zgolj utvara. Ravno umanjkanje javnega govora o nogometu in politiki v Sloveniji je namreč eno izmed glavnih opozoril knjige.

Prepričan sem, da kljub svoji kritičnosti knjiga ne bo odvrnila bralcev od te lepe in dramatične igre, ki ji pravimo nogomet. Morda jih bo celo spodbudila, da bolj pozorno spremljajo delovanje nogometne institucije in poskrbijo, da bo ta delovala čim bolj pošteno, humano in v korist ljubiteljev nogometa.« (doc. dr. Gregor Starc)

O AVTORJU:

Metod Češek, diplomant Fakultete za šport, je diplomirani kondicijski trener in bivši nogometaš. Je tudi avtor pesniške zbirke Oko kroga (Apokalipsa, 2013), njegovi haikuji pa so uvrščeni v več svetovnih antologij in objavljeni v 10 državah. Nogomet v naročju politike je njegovo prvo publicistično delo. www.metodcesek.com

Bralci

Zaupalo nam je že

31.951

bralcev

Paketi

Odposlali smo že

42.382

paketov

Knjige

V prodaji imamo

7.175

knjig

newsletter_image

Prijava na e-novice

Bi želeli, da vas obveščamo o naših akcijah, novostih, prednaročilih in ostalih ugodnostih?
Prijavite se na e-novičke.

Podjetje Avrora AS d.o.o. bo z vašim soglasjem interno obdelovala osebne podatke, ki so navedeni v spodnjem obrazcu in jih uporabila za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil na koncu vsake e-novice ali preko maila info@galarna.si