Količina:

0


Znesek:

0,00

Knjižna uspešnica leta 2018 - Tetovator iz Auschwitza!

Ena največjih zgodovinskih knjižnih uspešnic leta 2018 - Tetovator iz Auschwitza

Gre za knjigo, ki temelji na ganljivi resnični zgodbi Laleta in Gite Sokolov, dveh slovaških Judov, ki sta preživela Auschwitz-Birkenau in si nazadnje ustvarila dom v Avstraliji. Vzpela se je na vrhove lestvic po celem svetu. Povezava do slovenskega prevoda Tetovatorja >>

RECENZIJA BUKLA:

Aprila 1942 je Lale, pri rosnih 26 letih, stopil iz vagona in v gneči vkorakal v Auschwitz. Ob prihodu ni vedel, kaj ga čaka. Ko je slovaška vlada klonila pred Hitlerjem in so se morali vsi otroci judovskih družin javiti oblastem, se je Lale prostovoljno odpravil na pot, v upanju, da bo njegovi družini prizaneseno. A kar ga je čakalo, ni bilo delo, bila je le smrt. Kljub vsakodnevni grozi Lale ni nikoli obupal, obljubil si je, da bo Auschwitz preživel. Z iznajdljivostjo se je naredil nepogrešljivega; priskrbel si je službo kot tetovator, ki mu je, čeprav se mu je praskanje številk v roke sotrpinov gnusilo, omogočala nekaj privilegijev, med drugim sicer omejeno svobodo gibanja, ki jo je izkoristil za tihotapljenje hrane v taborišče in s tem pomagal, komurkoli je le lahko.

Boj za življenje se je še dodat no zapletel, ko je spoznal Gito, ljubezen svojega življenja … Takrat si je obljubil, da bosta oba preživela in nekje daleč znova zaživela skupaj. Avtorica je tragičen in nadvse ganljiv roman napisala po resnični zgodbi Laleta Sokolova, tetovatorja iz Auschwitza, ki je bil zaradi strahu, da bi ga označili za kolaboratorja, pripravljen deliti svojo zgodbo šele po ženini smrti. Tri leta so potekali njuni pogovori, dokler ni Lale leta 2006 umrl. Knjiga je izšla šele letos, a je hipoma postala težko pričakovana uspešnica, ki je bila prevedena že v številne jezike.

(Vanja Jazbec; Bukla 142)


Nekaj naštetih nagrad, ki jih je roman že prejel:

The Irish Times, #7 on the Irish Times bestsellers list
Sunday Times, no.6 in Hardback Fiction Bestsellers
Saturday Times, no.2 in Hardback Fiction Bestsellers
No.1 in the bestsellers charts in South Africa.
Western Mail, Waterstones hardback bestsellers list (The Tattooist of Auschwitz is no.5 on the list)
The Northern Echo, no.5 in the bestsellers list
The Bookseller, no.6 in Original Fiction Bestsellers, no4 in Heatseekers Fiction