Za zamudnike: Članek o Rdeči knjigi C.G. Junga v Sobotni prilogi - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov

Drage bralke in bralci, BON-2021 lahko koristite tudi za nakupe knjig v knjigarni Galarna.si. Najnižji možni znesek koriščenja bona je 50 €.

Količina:

0


Znesek:

0,00

Za zamudnike: Članek o Rdeči knjigi C.G. Junga v Sobotni prilogi

Rdeča knjiga C. G. Junga ­(Beletrina 2015, prevod Jan Ciglenečki­ in Borut Škodlar) je po formi­ že na prvi pogled ­podobna starodavni modrostni literaturi. Vprašanje je, ali bi se avtor strinjal s tako označbo.­

Na tej knjigi, kot je zapisal, je delal šestnajst let, in vzrok, da se je projekt nekoliko oddaljil, je bil alkimistični traktat Zlati cvet, ki mu ga je leta 1928 poslal Wilhelm. Alkimija je močan element te knjige, vendar ne edini.

Jung je predpostavil, da se bo Rdeča knjiga (Liber Novus) komu mogoče zdela kot norost, in bi, pravi, tudi bila, »če ne bi uspel ujeti veličastne moči prvotnih doživetij«. Na teh delo stoji ali pade. Knjiga je v originalni izvedbi polna slik, ki so se avtorju porajale med podoživljanjem teh doživetij, in ta njegova doživetja so pravzaprav tudi ključ za sodbo o njeni naravi. 

Celoten članek Janeza Markeša si oglejte tukaj >>