0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
-5%

Obnašaj se! Biologija človeka v najboljši in najslabši izvedbi (1.del)

0 (Št. mnenj 0, ocena iz Goodreads)
Avtor: Robert M. Sapolsky
Založba: UMco
Leto izida: 2020
ISBN: 9789617050394
Nevrobiolog, primatolog in antropolog Robert M. Sapolsky v knjigi Obnašaj se!, svojem najbolj domišljenem delu, ki je nastajalo več kot desetletje, raziskuje človeško vedenje in vedenje živih bitij nasploh. S tem ponuja odgovor na vprašanje, zakaj počnemo stvari, ki jih počnemo. Pri svoji analizi uporabi dobesedno epohalni pristop: najprej obdela konkretne dejavnike, ki vplivajo na odziv in vedenje posameznika v danem trenutku, nato pa se postopoma vrača nazaj v času ter konča globoko v zgodovini naše vrste in njene evolucijske zapuščine. S tem pristopom skuša prikazati, kaj vse je vplivalo na naš trenutni odziv v dani okoliščini.
Preberite več
Dobava od 5 - 7 dni
Redna cena: 24,90 €
Prihranek: 1,25 € (5%)
Spletna cena: 23,65 €
Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

za naročila nad 40 €.

Hitra dostava

Hitra dostava

Naročila oddana do 12.00 odpošljemo isti dan.

Knjige na zalogi

Knjige na zalogi

98 % izdaj je na zalogi.

Začetni nivo razlage avtorja je nevrobiološki, odziv in vedenje živega bitja pa sta reakcija na zunanji impulz. Potem Sapolsky preide na vse širšo časovno perspektivo:

• Kaj v bližnji preteklosti je povzročilo, da je določeni impulz pri živčnem sistemu sprožil to vedenje?

• Kateri hormoni so delovali ure oziroma dneve poprej in kako so vplivali na odzivanje posameznika?

• Kako so na vedenje vplivale strukturne spremembe v živčnem sistemu v preteklih mesecih, pa v mladosti in otroštvu, vse do zarodka in genske zasnove?

• Kako je konkretna kultura oblikovala posamezna bitja in kateri ekološki dejavniki so vplivali nanje?

• Kako so vplivali evolucijski dejavniki vse do nastanka naše vrste ter življenja nasploh?

Rezultat je ena izmed najbolj navdahnjenih in celostno zastavljenih knjig o človekovem obnašanju. Prepletanje različnih znanstvenih ved in njihovo povezovanje Sapolsky združi v subtilen pogled na to, kaj ustvarja človeško – dobro ali slabo – vedenje, vse to pa avtor izkoristi za izhodišče, pri katerem sedanjega človeka sooča z nekaterimi najbolj perečimi problemi sodobne družbe: tribalizmom in ksenofobijo, hierarhijo in konkurenco, moralnostjo in svobodno voljo ter vojno in mirom.

»Eden najboljših znanstvenih pisateljev našega časa.« – Oliver Sacks

Mehka vezava, 21 x 15 cm, 539 strani.

O AVTORJU:

Robert M. Sapolsky (1957) je ameriški nevrobiolog, primatolog in antropolog. Študiral je na univerzah Harvard in Rockefeller, danes pa predava biologijo in nevrologijo na univerzi Stanford. Je prejemnik številnih priznanj, med drugim tudi nagrade MacArthurjeve fundacije, ter avtor številnih odmevnih knjig, vključno z deli, kot so Why Zebras Don´t Get Ulcers (1994), The Trouble with Testosterone (1997) in A Primate's Memoir (2002). V najnovejšem delu Obnašaj se!, ki je avtorjeva najboljša knjiga in njegov prvi prevod v slovenščino, na interdisciplinaren način raziskuje razloge za človeško vedenje in odločitve, ki jih sprejemamo.

IZ KNJIGE:

»Preživljam se kot nevrobiolog – nekdo, ki preučuje možgane – in kot primatolog – nekdo, ki preučuje opice in človečnjake. Tako ta knjiga temelji na znanosti, še zlasti biologiji. In od tod izhajajo tri ključne točke. Prvič, ni mogoče razumeti reči, kot so agresija, tekmovalnost, sodelovalnost in empatija, brez biologije; to pravim v dobro določene vrste družboslovcev, ki menijo, da je biologija irelevantna in, kadar razmišljajo o človekovem družbenem delovanju, sklepajo nekoliko ideološko. Toda – drugič – prav enako ste v težavah, če se zanašate samo na biologijo; to pravim v dobro določenega tipa molekularnih fundamentalistov, ki verjamejo, da bo družboslovje spodjedla »prava« znanost. In tretjič, do konca knjige boste sprevideli, da v resnici sploh nima smisla razlikovati med aspekti vedenja, ki so »biološki«, in tistimi, ki bi jih opisali kot na primer »psihološke« ali »kulturno pogojene«. Popolnoma so prepleteni.«

– iz knjige

##
Bralci

Zaupalo nam je že

32.244

bralcev

Paketi

Odposlali smo že

44.762

paketov

Knjige

V prodaji imamo

7.956

knjig

newsletter_image

Prijava na e-novice

Bi želeli, da vas obveščamo o naših akcijah, novostih, prednaročilih in ostalih ugodnostih?
Prijavite se na e-novičke.

Podjetje Avrora AS d.o.o. bo z vašim soglasjem interno obdelovala osebne podatke, ki so navedeni v spodnjem obrazcu in jih uporabila za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil na koncu vsake e-novice ali preko maila info@galarna.si