0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
-5%

Osnovni načrt: Kako nas DNK oblikuje v to, kar smo

0 (Št. mnenj 0, ocena iz Goodreads)
Avtor: Robert Plomin
Založba: UMco
Leto izida: 2022
ISBN: 9789617136098
Osnovni načrt je prelomna knjiga o vplivu genetike na našo sedanjost in prihodnost. Knjiga Osnovni načrt je rezultat večdesetletnega strokovnega dela in z njo želi Plomin pokazati, kako je DNK najpomembnejši dejavnik pri tem, kakšni smo in kako se odzivamo na zunanje okolje.
Preberite več
Na zalogi
Redna cena: 24,90 €
Prihranek: 1,25 € (5%)
Spletna cena: 23,65 €
Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

za naročila nad 40 €.

Hitra dostava

Hitra dostava

Naročila oddana do 12.00 odpošljemo isti dan.

Knjige na zalogi

Knjige na zalogi

98 % izdaj je na zalogi.

Naša družina in vzgoja ter okolje, v katerem odraščamo, seveda vplivajo na naš razvoj in našo končno osebnost, vendar še zdaleč ne tako, kot to počnejo naši geni. Tudi zaradi tega je bolje, da učitelji, starši in drugi vzgojitelji ter mentorji mlade sprejmejo predvsem take, kakršni so, ne pa da jih skušajo na silo potisniti v določeno smer.

Knjiga Osnovni načrt odgovarja tudi na naslednja izzivalna vprašanja:

• Ali najnovejše genetske študije razkrivajo večji vpliv okolja ali genetike na psihološke lastnosti človeka?

• Ali so tisto, kar imenujemo osebnostne motnje, samo kvantitativne skrajnosti istih genetskih učinkov?

• Ali so otroci iz istih družin tako različni zaradi genetskih ali okoljskih dejavnikov?

• Ali selektivne šole res izboljšujejo otrokovo uspešnost ali si jo zagotovijo že s tem, da izberejo učence z najboljšimi možnostmi za uspeh?

Zemljevid osnovnega načrta za našo individualnost po ugotovitvah Roberta Plomina, enega vodilnih in najbolj citiranih svetovnih genetikov in psihologov, leži v enem odstotku DNK, ki se razlikuje med posameznimi ljudmi. Naše intelektualne sposobnosti, naše značajske posebnosti, naša dovzetnost za različne duševne bolezni in druge značilnosti, so tisti vidiki naše osebnosti, ki jih v veliki meri oblikuje naša podedovana DNK.

»Jasna in očarljiva razlaga enega najbolj vročih (in najbolj zanimivih) področij znanosti, ki jo je napisal morda najuglednejši strokovnjak s tega področja.« – Steven Pinker, harvardski profesor in avtor knjig Razsvetljenstvo zdaj in Razumno

»Osnovni načrt je izredno pomembna knjiga. Plomin kombinira strast in razum (in strast za razum) tako tekoče, da je težko verjeti, da je po več kot osemstotih znanstvenih člankih to njegova prva knjiga za širše bralstvo.« – Matt Ridley, avtor knjig Kako inovacije spreminjajo svet in Genom

Mehka vezava, 21 x 15 cm, 396 strani.

O AVTORJU:

Robert Plomin (1948) je eden vodilnih svetovnih genetikov in psihologov. Še posebej cenjen je zaradi svojih študij dvojčkov (predvsem tistih, ki so bili ločeni ob rojstvu), s katerimi je skušal razlikovati med genetskimi in okoljskimi vplivi na naše življenje, in je eden od najbolj citiranih psihologov dvajsetega stoletja. Bil je predsednik združenja vedenjskih genetikov. Sedaj dela na Inštitutu za psihiatrijo na Kraljevem kolidžu v Londonu. Osnovni načrt je njegovo prvo v slovenščino prevedeno delo.

ODLOMEK IZ KNJIGE:

»Trideset let je trajalo, da sem napisal Osnovni načrt. Prej ga nisem mogel, ker smo potrebovali več raziskav, ki bi dokumentirale pomembnost genetike, in sem bil zaposlen s tem. A če pogledam nazaj, moram priznati še en razlog – bil sem prestrašen. Danes se morda zdi neverjetno, toda pred tridesetimi leti je bilo poklicno nevarno preučevati genetske izvore razlik v vedenju ljudi in pisati o tem v znanstvenih revijah. Če si dvigal glavo nad parapet akademije in javno govoril o teh stvareh, je to lahko postalo tudi osebno nevarno. Toda duh tedanjega časa se je preobrnil in zdaj je mnogo lažje napisati tako knjigo. Velik plus mojega čakanja je, da je zdaj zgodba veliko bolj vznemirljiva in nujna, saj je DNK revolucija napredovala tako, kot pred tridesetimi leti ne bi pričakoval nihče. Zdaj prvič lahko s pomočjo DNK prepričljivo napovemo, kdo smo in kdo bomo postali.«

ODLOMEK IZ KNJIGE:

Američan Robert Plomin (1948), ki že dolgo dela v Angliji, je eden vodilnih sodobnih svetovnih genetikov in psihologov. Še posebej je cenjen zaradi svojih študij dvojčkov (predvsem tistih, ki so bili ločeni ob rojstvu), s katerimi skuša razlikovati med genetskimi in okoljskimi vplivi na naše življenje. Osnovni načrt je njegovo prvo v slovenščino prevedeno delo, ki je obenem tudi prvo za širše občinstvo, saj je do zdaj pisal predvsem strokovne članke, ki jih je že več kot osemsto. Zemljevid osnovnega načrta za našo individualnost po ugotovitvah Roberta Plomina leži v enem odstotku DNK, ki se razlikuje med posameznimi ljudmi. Naše intelektualne sposobnosti, naše značajske posebnosti, naša dovzetnost za različne duševne bolezni in druge značilnosti so tisti vidiki naše osebnosti, ki jih v veliki meri oblikuje naša podedovana DNK.

Tako Plomin v knjigi odkriva odgovore na mnoga izzivalna (genetska) vprašanja sedanjosti, denimo: ali najnovejše genetske študije razkrivajo večji vpliv okolja ali genetike na psihološke lastnosti človeka? Ali so tisto, kar imenujemo osebnostne motnje, samo kvantitativne skrajnosti istih genetskih učinkov? Ali so otroci iz istih družin tako različni zaradi genetskih ali okoljskih dejavnikov? Ali selektivne šole res izboljšujejo otrokovo uspešnost ali si jo zagotovijo že s tem, da izberejo učence z najboljšimi možnostmi za uspeh? Knjiga Osnovni načrt je rezultat večdesetletnega strokovnega dela in z njo želi Plomin pokazati, kako je DNK najpomembnejši dejavnik pri tem, kakšni smo in kako se odzivamo na zunanje okolje. Naša družina in vzgoja ter okolje, v katerem odraščamo, seveda vplivajo na naš razvoj in našo končno osebnost, vendar še zdaleč ne tako, kot na to vplivajo naši geni. Tudi zaradi tega je bolje, da učitelji, starši in drugi vzgojitelji ter mentorji mlade sprejmejo predvsem take, kakršni so, ne pa da jih skušajo na silo potisniti v določeno smer. Prelomna knjiga o vplivu genetike na našo sedanjost in prihodnost.

Samo Rugelj, Bukla 164

##
Bralci

Zaupalo nam je že

32.140

bralcev

Paketi

Odposlali smo že

42.382

paketov

Knjige

V prodaji imamo

7.810

knjig

newsletter_image

Prijava na e-novice

Bi želeli, da vas obveščamo o naših akcijah, novostih, prednaročilih in ostalih ugodnostih?
Prijavite se na e-novičke.

Podjetje Avrora AS d.o.o. bo z vašim soglasjem interno obdelovala osebne podatke, ki so navedeni v spodnjem obrazcu in jih uporabila za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil na koncu vsake e-novice ali preko maila info@galarna.si