0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
-10%

Podobe smisla - MV

Odrekanje kot navdih za uspešno življenje

0 (Št. mnenj 0, ocena iz Goodreads)
Avtor: Reinhold in Diane Messner
Založba: Hiša knjig
Leto izida: 2023
Vezava: Mehka vezava
Dimenzije: 21.5 x 19 cm
Število strani: 192
ISBN: 9789617214116
Reinhold Messner v knjigi Podobe smisla govori o tem, kaj mu prinaša uspeh: odrekanje namesto potrošnje, sposobnost znebiti se navlake. Kaj ga je vodilo iz kmečke vasice v Dolomitih do najvišjih vrhov na svetu? Katere vrednote so ga vodile na njegovi poti in kakšno odločilno vlogo ima pri tem odrekanje? Kaj lahko pridobimo, če nekaj izpustimo? Toda Messner se ne spopada le z vprašanji svojega življenja.
Preberite več
Na zalogi
Redna cena: 19,90 €
Prihranek: 1,91 € (10%)
Spletna cena: 17,99 €
Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

za naročila nad 40 €.

Hitra dostava

Hitra dostava

Naročila oddana do 12.00 odpošljemo isti dan.

Knjige na zalogi

Knjige na zalogi

98 % izdaj je na zalogi.

Reinhold Messner v knjigi Podobe smisla govori o tem, kaj mu prinaša uspeh: odrekanje namesto potrošnje, sposobnost znebiti se navlake. Kaj ga je vodilo iz kmečke vasice v Dolomitih do najvišjih vrhov na svetu? Katere vrednote so ga vodile na njegovi poti in kakšno odločilno vlogo ima pri tem odrekanje? Kaj lahko pridobimo, če nekaj izpustimo?

Toda Messner se ne spopada le z vprašanji svojega življenja. V ospredju so teme, ki zadevajo vse nas: trajnostni razvoj, podnebne spremembe in medgeneracijska pravičnost. Kako se spoprijema s staranjem ter kaj mu pomenijo smrt, religija in duhovnost?

Messner se ne izogiba niti zelo zasebnim zadevam in odkrito govori o krizah in razočaranjih, o ločitvi in novih začetkih v ljubezni.

Pomembno vlogo ima njegova žena Diane, ki ima svoj pogled na svet in svojega slavnega moža – in o tem prvič spregovori v tej knjigi. Kako sta videti ljubezen in skupno življenje v vsakdanjih razmerah? Kako skupaj potujeta? In kaj je zares pomembno v odnosu in v življenju? S številnimi še nikoli prej objavljenimi fotografijami!

»Reinhold Messner, eden največjih in najpomembnejših alpinistov vseh časov, v svoji najnovejši knjigi, skupaj z ženo Diane, razmišlja o življenjskih spoznanjih in vrednotah, ki so ključne za izpolnjujoče, polno življenje. Dragoceno in navdihujoče branje!« - Viki Grošelj

VEČ O REINHOLDU MESSNERJU:

Reinhold Messner, rojen leta 1944, je najslavnejši alpinist in pustolovec našega časa. Kot ekstremni alpinist, pionir in "filozof v akciji" nenehno postavlja nova merila. Messner je prvi človek, ki je preplezal vseh štirinajst osemtisočakov, vključno z Mount Everestom, na katerega se je kot prvi povzpel sam brez dodatnega kisika (Everest Solo). V letih 1989/90 je skupaj z Arvedom Fuchsom prečkal Antarktiko. Kot avtor in filmski ustvarjalec se Messner zdaj bori za trajnostno ekološko ravnanje z naravo, vodi gorske kmetije in razvija svoj gorski muzej Messner Mountain Museum.

OBJAVE V MEDIJIH: 

 

 

VEČ O KNJIGI SKOZI INTERVJU Z ZAKONCEMA MESSNER:

Diana in Reinhold Messner sta skupaj napisala knjigo v kateri med drugim predstavljata svoj odnos in življenje na gradu Yuval na Južnem Tirolskem. Diana Messner, ki se je rodila v Luksemburgu in je slavnega alpinista spoznala leta 2018 ob obisku enega od njegovih muzejev, od leta 2021 pa je z njim poročena, v svojem delu knjige govori o svojem pogledu na moža. V dvojnem intervjuju za tiskovno agencijo razkrije, zakaj je življenje z njim "pustolovščina" in zakaj ji starostna razlika ni več pomembna. Tudi Reinhold Messner pojasni, kako se spopada s staranjem in kaj si želi v prihodnosti. Pred 42 leti je kot prvi človek brez kisika in sam osvojil Everest. Danes se posveča zgodovini alpinizma v svojih muzejih, predavanjih in filmih.

Gospa Messner, zakaj vam je bilo pomembno, da v knjigi zajamete, kako vidite svojega moža?

Diana Messner: Reinhold je moj navdih in jaz sem njegova motivacija. To sem želela deliti z ljudmi in jim povedati nekaj o najinem vsakdanjem življenju, o ljubezni in predajanju. Pomembno mi je bilo, da bralci dobijo nov, diferenciran pogled na Reinholda Messnerja. Poleg tega, da je ekstremni plezalec, alpinist in pustolovec, je tudi družinski človek in mož.

Pravite, da je življenje z možem izziv in pustolovščina. Zakaj?

Diana Messner: Reinhold je strog do sebe in drugih. Pomembne so mu vrednote, kot sta točnost ali zanesljivost in je previdna oseba s težnjo po pesimizmu. Jaz sem bolj spontana in optimistična. Poleg tega redko hvali. Pohvale prejema od zunaj, zato mu jih ne manjka. Toda v človeški naravi je, da hočeš slišati, kdaj si nekaj naredil dobro, da bi imel referenčno točko. To so izzivi, s katerimi se moram soočiti. Prvo leto je bilo zelo težko, ker nisem vedela, kaj potrebuje, kaj mu je pomembno in kaj ne. Na primer, zanj je pomembna struktura, njegova struktura. Morala sva najti skupno stališče, skupni jezik, že zaradi starostne razlike. Oba sva delala na tem odnosu. Naučila sva se dopolnjevati drug drugega in pustiti, da se najine prednosti prelivajo druga v drugo.

Ljudje okoli vas se na razmerje odzivajo drugače. Kako je to vplivalo na vas?

Diana Messner: Ni mi več mar, kaj si ljudje mislijo o najinem razmerju. So trenutki, ko to postane težava, na primer ko sva na gradu in mi rečejo: "Tu se je moralo biti super igrati kot otrok." Večino časa ne rečem ničesar in se temu smejim, saj me to ne prizadene več. Sprva nisem bila vajena kritik zaradi svojega zakonskega stanu, saj sem bila 20 let poročena s partnerjem, ki je bil le šest let starejši. Danes moški ljubijo moške, ženske ljubijo ženske, a če ima mlada ženska starejšega partnerja, je to mnogim še vedno tuje. Ta kliše je bil neprijeten. Zdaj to ni več težava za nikogar od naju. Ljudje, ki naju spoznajo, hitro ugotovijo, da se za tem klišejem ne skriva nič. Predvsem zato, ker je Reinhold razdelil svojo dediščino, preden sva se poročila, in njegovo premoženje je v napačnih rokah.

O staranju: Zlasti športnikom je pogosto težko, ko stvari ne delujejo več tako kot prej. Gospod Messner, kako se spopadate s tem?

Reinhold Messner: Že zdavnaj sem prenehal s poskusi, da bi se vrnil na prejšnje stanje. Ko sem bil star 25 let, sem prvič prenehal početi nekaj, kar je bilo ekstremno plezanje, ker po izgubi prstov na nogah tega nisem mogel početi tako kot prej. Nazadnje sem veliko puščavo prečkal leta 2004, torej pred skoraj 20 leti. V svojem življenju sem vedno delall nekaj novega in se na novo odkrival. Vedno sem našel nove naloge, ki so me zadovoljevale. Ko sem izčrpal vizijo, izziv, sem se lotil nečesa povsem drugega. Ko smo ustanovili zagonsko podjetje Messner Mountain Heritage, sem bil star 75 let. Diana me je spodbujala, naj to storim. Pod geslom "Zadnja ekspedicija" skušamo s prireditvami izvajati tradicionalno planinstvo po vsem svetu. To mi daje še eno priložnost, da se pokažem na povsem nov način, se predstavim in na oder postavim tradicionalni alpinizem.

Diana Messner: Reinhold se zna prilagoditi starosti. Ne obžaluje nastopa, ki ga je dosegel na gorah. On je še vedno hitrejši na vzponih, jaz pa sem hitrejša na ravninah, kar je tudi super (smeh).

Na čem trenutno delate skupaj?

Reinhold Messner: V okviru projekta Messner Mountain Heritage gradimo muzej za šerpe v Nepalu. Domačinom pomagamo pripovedovati njihovo zgodbo, ki je zelo zanimiva in malo znana. Upamo, da bo odprt prihodnje leto. V določenih okoliščinah pa bi radi zgradili več takšnih objektov, ki ne bi več pripovedovali o odnosu med ljudmi in gorami, temveč o celotnih gorskih regijah z ljudmi in geografijo.

Gospa Messner, pravite, da pogosto govorite o smrti. Ali vam je mož nnjo podal drugačen pogled?

Diana Messner: Živimo v družbi, v kateri smrt pogosto velja za tabu temo. To je neizogiben del življenja. Rodimo se in od tistega trenutka naprej se gibljemo proti smrti. Umiranje je nekaj naravnega. Mnogi se ne bojijo smrti, temveč umiranja, ker ne vedo, kako in kdaj se bo to zgodilo. Ta neznanka je strašljiva. Z Reinholdom se o smrti pogosto pogovarjava, zato je vedno prisotna in se je oba zavedava. Ko ste mladi, morda ne razmišljate o svoji nestalnosti tako pogosto, kot če imate starejšega partnerja. In ko ima Reinhold slab dan, gledam skozi prste in si mislim, da to ni tako pomembno (smeh). Te malenkosti se izgubijo ob misli na minljivost življenja. Čas, ki ga preživimo s svojimi najdražjimi, je zelo kratek, zato ga moramo živeti smiselno in intenzivno.

Reinhold Messner: Pričakovana življenjska doba ljudi je na splošno zelo kratka. Ko se sprehodiš mimo gomil v Afriki, ki so stare morda 40.000 let, o ljudeh, ki so tam pokopani pa ne veš ničesar in od njih ni ostalo ničesar, se ti vse postavi na glavo. Na koncu od nas ne ostane nič. Prej ali slej se vsi izgubimo. Zemlja je naš življenjski prostor. Dokler smo pri zdravi pameti in dokler razvijamo tehnologije za odpravljanje napak, lahko z njimi živimo. Toda človeštvo ni zasnovano za večnost, o tem sem prepričan.

Kaj so vaši obeti za prihodnosti?

Reinhold Messner: Oba gledava pozitivno v prihodnost in se ne ozirava nazaj. Ne zanašava se na uspeh, ki je nekoč že bil, uživava v uspešnem življenju tukaj in zdaj. Upam, da bo to za naju še naprej veljalo. Resna bolezen v mojem primeru, ali celo smrt, bi za Diano ustvarila povsem nove razmere, vendar s tem znanjem živimo, to so dejstva. Pravkar sva obnovila mojo staro planinsko kočo, ki je zame na enem najlepših krajev na svetu. Naš umik. Upam, da bova lahko tam skupaj preživela še dolgo časa.

Pred kratkim ste praznovali 78. rojstni dan. Kaj vam pomeni ta številka?

S tem nimam težav. Pomembno mi je, da imam še vedno moč razvijati ideje, jih spreminjati v projekte in jih izvajati. Kajti samo načrtovanje gradu v zraku ni moja stvar. Ne morem se odpovedati viziji ali projektu po enem tednu. Govorim o izvajanju. Ideja je pomembna, vendar je pomembno, da jo tudi uresničimo. In zdaj bova to naredila skupaj.

##
Bralci

Zaupalo nam je že

32.244

bralcev

Paketi

Odposlali smo že

44.762

paketov

Knjige

V prodaji imamo

7.956

knjig

newsletter_image

Prijava na e-novice

Bi želeli, da vas obveščamo o naših akcijah, novostih, prednaročilih in ostalih ugodnostih?
Prijavite se na e-novičke.

Podjetje Avrora AS d.o.o. bo z vašim soglasjem interno obdelovala osebne podatke, ki so navedeni v spodnjem obrazcu in jih uporabila za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil na koncu vsake e-novice ali preko maila info@galarna.si