0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 40 €

Rezljana vrata na slovenskem

0 (Št. mnenj 0, ocena iz Goodreads)
Avtor: Vladimir Silič
Založba: Medium
Leto izida: 1970
Knjiga Rezljana vrata na Slovenskem, avtorja Vladimirja Siliča, ponujajo bogato kulturno dediščino na Slovenskem. V knjigi so fotografije rezljanih vrat iz celotne Slovenije, ki sta jih avtor in njegova soproga izbrala iz obsežne zbirke več kot tisoč dvestotih fotografij starih, a lepih vrat slovensih domov in cerkva, okenskih mrež, polken, ključavnic, tolkal na vratih, zanimivih starih hiš in številnih kozolcev iz vseh predelov Slovenije.Uvodno besedo je prispevala mag. Polona Sketelj, kustodinja za bivalno kulturo in stavbarstvo v Slovenskem etnografskem muzeju.Trda vezava, 23,7 x 30,7cm, 184 strani
Preberite več
Na zalogi
Redna cena: 30,00 €
Prihranek: 1,50 € (5%)
Spletna cena: 28,50 €
Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

za naročila nad 40 €.

Hitra dostava

Hitra dostava

Naročila oddana do 12.00 odpošljemo isti dan.

Knjige na zalogi

Knjige na zalogi

98 % izdaj je na zalogi.

Avtor pričujoče monografije, Vladimir Silič, je idejo za fotografiranje starih vrat dobil v času, ko je bil še zaposlen v tovarni LIP Bled. Po upokojitvi si je končno lahko vzel čas. Sprva sam, kasneje pa skupaj s svojo soprogo, se je posvetil raziskovanju, kakšna vrata so v preteklosti v svoje domove ljudje vgrajevali na Slovenskem. Tako se je začelo njegovo več kot desetletno popotovaje po Sloveniji z namenom odkriti čim več zanimivih vrat in motivov na njihovih tablah.

Kmalu je ugotovil, da niso zanimiva le vrata, temveč da mora gledati na vrata kot celoto skupaj s portalom. Stara vrata, ki so nazorno kazala tegobe časa, včasih spoštljivega, včasih tudi slabega odnosa lastnikov, so kljub brazgotinam časa v njem vedno bolj zbujala spoštovanje in zanimanje za neko posebno vrsto kulturne dediščine, ki je bila po krivici spregledana.

Na začetku se je zbiranja lotil manj načrtno, kasneje pa je zbiranje zahtevalo vedno bolj profesionalen pristop, saj je bilo poleg fotografije potrebno vse posneto tudi ustrezno dokumentirati, pri čemer mu je na pomoč priskočila soproga.skupaj sta potovala iz kraja v kraj in za vsak posnetek napravila zapis imena kraja, hišne številke, letnice na poratlu in drugih zanimivosti.

V desetih letih sta obiskala preko tisoč šesto krajev v Sloveniji in raziskovanja še ni konec.

Ob svojem delu sva ugotovila, da se bosta osredotočila predvsem na rezljana vrata in klesane portale, saj je bil za njiju to vrhunec lepote vhodnih vrat.

V knjigi so fotografije rezljanih vrat iz celotne Slovenije, ki sta jih avtor in njegova soproga izbrala iz obsežne zbirke več kot tisoč dvestotih fotografij starih, a lepih vrat slovensih domov in cerkva, okenskih mrež, polken, ključavnic, tolkal na vratih, zanimivih starih hiš in številnih kozolcev iz vseh predelov Slovenije.

Uvodno besedo je prispevala mag. Polona Sketelj, kustodinja za bivalno kulturo in stavbarstvo v Slovenskem etnografskem muzeju.

"Vrata so v razmerju do celotnega doma na videz majhen arhitekturni element, vendar so kljub tej navidezni majhnosti izredno pomembna prvina doma. Prek njih se družina obrača navzven in išče zasebnost navznoter. Lahko bi rekli, da vrata stojijo na meji med zasebnim in javnim, na meji med najožjim, najbolj zasebnim prostorom bivanja ter zunanjim svetom, na meji med družino in tistimi drugimi onstran tega zasebnega prostora." (odlomek iz uvodne besede)

Bralci

Zaupalo nam je že

32.140

bralcev

Paketi

Odposlali smo že

42.382

paketov

Knjige

V prodaji imamo

7.810

knjig

newsletter_image

Prijava na e-novice

Bi želeli, da vas obveščamo o naših akcijah, novostih, prednaročilih in ostalih ugodnostih?
Prijavite se na e-novičke.

Podjetje Avrora AS d.o.o. bo z vašim soglasjem interno obdelovala osebne podatke, ki so navedeni v spodnjem obrazcu in jih uporabila za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil na koncu vsake e-novice ali preko maila info@galarna.si