0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
-5%

Slovenski prevrat 1918: položaj Slovencev v Državi Slovencev, Hrvatov in Srbov

0 (Št. mnenj 0, ocena iz Goodreads)
Avtor: Jurij Perovšek
Založba: Inštitut za novejšo zgodovino
Leto izida: 2019
ISBN: 9789616386920
Potem ko so v zadnjem letu svetovne vojne z ustanovitvijo Narodnega sveta za Slovenijo in Istro 16. in 17. avgusta 1918 v Ljubljani na Slovenskem v vsenarodnem okviru politično uveljavili ime Slovenije, je v slovenskem narodnem gibanju, ki ga je vzpodbudila Majniška deklaracija 30. maja 1917, nastopil čas neposrednih priprav na ustanovitev samostojne, zunaj habsburške monarhije oblikovane jugoslovanske države. Narodni svet je bil nadstrankarska organizacija politične pobude, utemeljen z namenom, da na podlagi majniške deklaracijske zahteve po državni osamosvojitvi habsburških Jugoslovanov (takrat še v okviru monarhije) izrazi voljo slovenskega ljudstva v pogledih na narodno samoodločbo in vzpostavitev neodvisne jugoslovanske državne skupnosti. Vodil ga je tedanji vodilni slovenski politik, načelnik katoliške Vseslovenske ljudske stranke (VLS) dr. Anton Korošec.
Preberite več
Na zalogi
Redna cena: 25,00 €
Prihranek: 1,25 € (5%)
Spletna cena: 23,75 €
Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

za naročila nad 40 €.

Hitra dostava

Hitra dostava

Naročila oddana do 12.00 odpošljemo isti dan.

Knjige na zalogi

Knjige na zalogi

98 % izdaj je na zalogi.

Slovenci so se na odhod iz monarhije pripravljali na različnih področjih – organizacijskem, propagandnem, gospodarskem in finančnem. Ob tem so oktobra 1918 v slovenski politiki javno obravnavali tudi vprašanje ureditve bodoče jugoslovanske države. VLS je zagovarjala avtonomistično ureditev in republikansko državo habsburških Jugoslovanov (njen državnopravni načrt je oblikoval Fran pl. Šuklje), najvidnejši predstavniki liberalne Jugoslovanske demokratske stranke na čelu z njenim predsednikom dr. Ivanom Tavčarjem pa skupaj s Kraljevino Srbijo oblikovano unitaristično, centralistično in monarhistično jugoslovansko skupnost. Jugoslovanska socialnodemokratska stranka vprašanja jugoslovanske države ureditve tedaj ni obravnavala. V svoji osamosvojitveni narodni politiki so Slovenci sodelovali s hrvaškimi in srbskimi političnimi predstavniki iz AvstroOgrske.

Plod njihovega skupnega dela je bila ustanovitev Narodnega vijeća Slovencev, Hrvatov in Srbov 5. in 6. oktobra 1918 v Zagrebu. Narodno vijeće je bilo vrhovno politično predstavniško telo, ki je razglasilo in prevzelo vodenje boja jugoslovanskih narodov v avstro-ogrski monarhiji za njihovo popolno državno samostojnost. Njegov predsednik je bil Anton Korošec. Ko je AvstroOgrska 28. oktobra 1918 priznala svoj vojaški poraz in obenem 287 Čehom, Slovakom in jugoslovanskim narodom priznala pravico do popolne samoodločbe, so naslednji dan v Ljubljani in Zagrebu pretrgali državnopravne vezi z monarhijo in razglasili ustanovitev samostojne Države Slovencev, Hrvatov in Srbov. Narodno vijeće je postalo vrhovni organ oblasti v Državi SHS.

Država SHS je ob nastanku z izjemo Prekmurja, Međimirja, Bačke, Baranje in Banata, ki so ostali v okviru Madžarske, obsegala vse ostalo jugoslovansko ozemlje nekdanje monarhije – Slovenijo, Hrvaško s Slavonijo, Istro in Dalmacijo ter Bosno in Hercegovino. Kasneje se je njen dejanski obseg zaradi italijanske zasedbe slovenskega Primorja, Istre, kvarnerskih otokov Cres in Lošinj, severne Dalmacije in dalmatinskih otokov zmanjšal. Država SHS je obstajala do 1. decembra 1918, ko se je s Kraljevino Srbijo (tej sta se 25. oziroma 26. novembra 1918 priključili Vojvodina in Kraljevina Črna gora) združila v Kraljestvo Srbov, Hrvatov in Slovencev......

Trda vezava, 135 x 210 x 20, 335 strani.

##
Bralci

Zaupalo nam je že

32.140

bralcev

Paketi

Odposlali smo že

42.382

paketov

Knjige

V prodaji imamo

7.810

knjig

newsletter_image

Prijava na e-novice

Bi želeli, da vas obveščamo o naših akcijah, novostih, prednaročilih in ostalih ugodnostih?
Prijavite se na e-novičke.

Podjetje Avrora AS d.o.o. bo z vašim soglasjem interno obdelovala osebne podatke, ki so navedeni v spodnjem obrazcu in jih uporabila za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil na koncu vsake e-novice ali preko maila info@galarna.si