0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
-5%

Zahvalni spevi

Dejan Kos

0 (Št. mnenj 0, ocena iz Goodreads)
Avtor: Dejan Kos
Založba: KUD Logos
Leto izida: 2020
ISBN: 9789617096439
Tako kot prva pesniška zbirka Dejana Kosa, Evangelij bližine (2016), je tudi druga, Zahvalni spevi, izšla v knjižni zbirki Logofanije. Zahvalni spevi so sestavljeni iz treh delov, naslovljenih »Vrnitev neodhoda«, »Zahvala Daritvi« in »Molitev«. Kos zbirko na videz začenja izrazito filozofsko, ontološko in metafizično. Besedilo govori, da smo »tukaj«, da obstajamo, da živimo v svetu. In potem se druga za drugo odpirajo vse temeljne skrivnosti tega, kar je: telesa, duha, časa, »nečasa«, jezika, smrti, rojstva, večnosti, lepote… Pesniški govor tu nikakor ni poljubna ali celo subjektivna lirična konstrukcija, ni samo lepo (estetsko) upovedovanje – čeprav je seveda tudi to –, ampak je usmerjen neposredno na to, kar je; na to, kar je realno.
Preberite več
Na zalogi
Redna cena: 16,00 €
Prihranek: 0,80 € (5%)
Spletna cena: 15,20 €
Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

za naročila nad 40 €.

Hitra dostava

Hitra dostava

Naročila oddana do 12.00 odpošljemo isti dan.

Knjige na zalogi

Knjige na zalogi

98 % izdaj je na zalogi.

Toda izrazita filozofskost, refleksivnost ves čas uhaja trdi logiki (zgolj) razumskega, saj jo že na čisto semantični ravni razgrajujejo očitni paradoksi ali odrekanja, kot je na primer verz: »Zato lahko čas neobstoja prebiva le v času obstoja.« Še bolj pa racionalnost zaustavljajo pregnantne metafore, podobe, kot so »pod križem usode cvetoči«, »dno slepote«, »luč praznine«, »živo telo spomina« ipd. Vendar je tu ves čas vključen tudi religiozni, verovanjsko-molitveni vidik, ki spekulativni zanos mišljenja in lepa izoblikovanja besedne materije plemeniti z etiko neprilaščanja, s preprosto predanostjo, zaupanjem v Skrivnost.

Drugi in tretji del zbirke nam preplet filozofije, literature in religije razpirata naprej v vsej bogati tonaliteti. Drugi del oziroma morda kar cikel iz štirih razdelkov, naslovljen »Zahvala daritvi«, vpeljuje rime in štirivrstične kitice; s tem besedam podeljuje spevnost, ki se poraja iz sorodnosti besede in glasbe.

Zbirko sklene »Molitev«, ki je kratek tretji del knjige. Gre za devet štirivrstičnic, ki v oklepajočih rimah posredujejo najbolj pesniško eksaltacijo »očenaša«, kar jih je bilo doslej napisanih v slovenskem jeziku. To so besede, ki skupaj z vtkanimi besedami Gospodove molitve lahko postanejo misel, pesem in molitev vsakogar.

Broširana vezava, 20 x 20 cm, 141 strani.

Bralci

Zaupalo nam je že

32.140

bralcev

Paketi

Odposlali smo že

42.382

paketov

Knjige

V prodaji imamo

7.810

knjig

newsletter_image

Prijava na e-novice

Bi želeli, da vas obveščamo o naših akcijah, novostih, prednaročilih in ostalih ugodnostih?
Prijavite se na e-novičke.

Podjetje Avrora AS d.o.o. bo z vašim soglasjem interno obdelovala osebne podatke, ki so navedeni v spodnjem obrazcu in jih uporabila za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil na koncu vsake e-novice ali preko maila info@galarna.si