0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
-5%

Zgodba človeškega telesa

0 (Št. mnenj 0, ocena iz Goodreads)
Avtor: Daniel E. Lieberman
Založba: UMco
Leto izida: 2015
Prevajalec: Špela Vodopivec
ISBN: 9789616954433
V Zgodbi človeškega telesa, prelomnem delu, ki je mešanica znanstvenega in poučnega pristopa, nam Daniel E. Lieberman poda jasen in izzivalen evolucijski pregled razvoja človeškega telesa do danes in tudi vizijo njegove prihodnosti. Rdeča nit knjige so glavne evolucijske spremembe, ki jim je bilo človeško telo podvrženo v preteklosti in njihova povezava s sodobnim načinom življenja, ki smo mu priča danes.
Preberite več
Dobava od 5 - 7 dni
Redna cena: 28,90 €
Prihranek: 1,44 € (5%)
Spletna cena: 27,45 €
Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

za naročila nad 40 €.

Hitra dostava

Hitra dostava

Naročila oddana do 12.00 odpošljemo isti dan.

Knjige na zalogi

Knjige na zalogi

98 % izdaj je na zalogi.

Lieberman v središče svojega obsežnega, strokovnega, a zavzetemu bralcu umljivega dela Zgodba človeškega telesa postavi glavne transformacije, ki so pripomogle k adaptacijam telesa na prvotni in sedanji človekov način življenja, od bipedalizma (hoje po dveh nogah), prek prehranjevalnih navad, torej lova ter nabiralništva, do kulturnih sprememb, ki so močno vplivale tudi na delovanje in uporabljanje človeškega telesa – na primer kmetovanje in industrijska revolucija.

Avtor o človekovem telesu govori s simpatijo, hkrati pa nas ves čas preseneča s svojimi ugotovitvami, kot je denimo paradoks, da so spremembe življenjskega stila od kamene dobe do današnjih časov sicer pripeljale do daljše živ­ljenjske dobe, hkrati pa se je zaradi tega zelo povečalo tudi število kroničnih sodobnih bolezni.

Lieberman trdi, da so mnoge kronične bolezni nastale kot posledica novih okoliščin, na katere naše telo ni bilo prilagojeno. Čeprav človek v modernih časih nadvse uživa v sodobnem načinu prehranjevanja, je naše telo še vedno prilagojeno na hrano, kakršno so jedli naši predniki – vlaknasto sadje in zelenjava, oreščki, gomolji in pusto meso. Prav tako je tudi z gibanjem – moderni človek veliko sedi in počiva, naša telesa pa so še vedno telesa vzdržljivih atletov, ki so prehodili mnogo kilometrov dnevno, pogosto tekli za plenom, plezali na drevesa in kopali jame.

Lieberman opozarja, da marsikatere od kroničnih bolezni še vedno obstajajo oziroma se še celo stopnjujejo zato, ker se posvečamo le zdravljenju simptomov, ne pa odstranitvi prvotnega vzroka za bolezen. Zgodba človeškega telesa je knjiga, s katero bo bralec spoznal zgradbo in način delovanja človekovega telesa iz evolucijske perspektive.

Mehka vezava, 15 x 21 cm, 561 strani.

O AVTORJU:

DANIEL E. LIEBERMAN (1964) je eden najbolj znanih antropologov na svetu in profesor na Harvardu, kjer poučuje človeško evolucijsko biologijo in biološke znanosti, ob tem pa je tudi direktor laboratorija za skelet­no biologijo. Predmet njegovih raziskav je človeško telo in njegovo delovanje, pri preučevanju pa izhaja iz t. i. evolucijske perspektive, saj trdi, da v biologiji, če ne upoštevamo silnic evolucije, ni skoraj nič logično in smiselno.
Pri svojih raziskavah se osredotoča na nenavadno anatomijo človeške glave, na gibanje človeškega telesa in na evolucijo teka (predvsem na bosonogi tek, ki se ga na raz­nih maratonih poslužuje tudi sam, kar mu je prislužilo vzdevek »Bosonogi profesor«). Lieberman je do danes objavil že več kot sto člankov v pomembnih znanstvenih revijah, kot sta Nature in Science poleg tega pa je do sedaj napisal dve samostojni knjižni deli Evolucija človeške glave (The Evolution of the Human Head, 2011) in Zgodbo človeškega telesa (The Story of the Human Body, 2013).

Je tudi dobitnik številnih nagrad in priznanj, med drugim National Merit Scholar leta 1982 in nagrade Everett Mendelsohn za odličnost na področju mentorstva leta 2009.

O KNJIGI SO DEJALI:

»Evolucija našega telesa še zdaleč ni končana. Naravna selekcija se ni ustavila, ko se je začelo kmetijstvo, ampak se še kar nadaljuje in se še dandanes prilagaja na spreminjajoče se prehranske navade, mik­robe in okolje. Hitrost in moč sodobnega kulturnega razvoja je močno prehitela hit­rost in moč naravne selekcije, vendar so telesa, ki smo jih podedovali, še vedno v veliki meri prilagojena različnim in raz­nolikim okoljskim razmeram, v katerih smo se razvijali skozi milijone let. Končni proizvod evolucije pa je to, da smo zmerno debeli dvonožci z velikimi možgani, ki se relativno hitro razmnožujejo, a potrebujejo veliko časa, da odrastejo.« – iz knjige »Zakaj bi otroci morali žvečiti žvečilni gumi in zakaj je sadni sok nezaželena hrana: življenjski nasveti zagovornika bosonogega teka. … Liebermanov evolucijski pristop nas privede do marsikaterega spoznanja, ki se upira intuiciji. … Zgodba človeškega telesa je zanesljiv vodič po problemu, ki bo postal še slabši, preden bo šlo na bolje.« – The Guardian

»Zgodba človeškega telesa prepričljivo zagovarja tezo, da je kulturni razvoj prevladujoča sila, ki danes vpliva na evolucijske spremembe človeškega telesa.« – Publishers Weekly »Nihče ne razume človeškega telesa tako dobro, kot Daniel Lieberman in nihče ne zna o njem pripovedovati bolj nazorno.« – Christopher McDougall, avtor knjige Rojeni za tek

##
Bralci

Zaupalo nam je že

32.244

bralcev

Paketi

Odposlali smo že

44.762

paketov

Knjige

V prodaji imamo

7.956

knjig

newsletter_image

Prijava na e-novice

Bi želeli, da vas obveščamo o naših akcijah, novostih, prednaročilih in ostalih ugodnostih?
Prijavite se na e-novičke.

Podjetje Avrora AS d.o.o. bo z vašim soglasjem interno obdelovala osebne podatke, ki so navedeni v spodnjem obrazcu in jih uporabila za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil na koncu vsake e-novice ali preko maila info@galarna.si