0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
-5%

Zvezdnate noči (Cankarjevo tekmovanje 2018/2019)

0 (Št. mnenj 0, ocena iz Goodreads)
Avtor: Dušan Jelinčič
Založba: Sanje
Leto izida: 2017
ISBN: 9789616387750
Zvezdnate noči je romanizirana zgodba ene najuspešnejših jugoslovanskih alpinističnih odprav v Himalajo, med katero so njeni člani množično osvojili dva osemtisočaka v Karakorumu in opravili prvenstveno smer na drugo najvišjo goro na svetu K2. Še danes najbolj nagrajeno literarno delo slovenskega pisatelja v svetu! Nagrade: VstajenjeITAS TrentoBancarella SportČastna plaketa CONIGiuseppe Acerbi
Preberite več
Na zalogi
Redna cena: 14,95 €
Prihranek: 0,75 € (5%)
Spletna cena: 14,20 €
Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

za naročila nad 40 €.

Hitra dostava

Hitra dostava

Naročila oddana do 12.00 odpošljemo isti dan.

Knjige na zalogi

Knjige na zalogi

98 % izdaj je na zalogi.

Dušan Jelinčič je tedaj kot prvi alpinist iz Furlanije-Julijske krajine osvojil osemtisočak, 8047 metrov visoki Broad Peak, doživel pa je tudi eno največjih himalajskih tragedij, ko je v eni sami sezoni na K2 umrlo 13 alpinistov. S to knjigo je Jelinčič uvedel nov stil planinskega pisanja, saj je žanrsko literaturo dvignil na nivo polnopravne literature. Gre torej za alpinistični roman, v katerem so protagonisti realni, a kot tipične romaneskne figure z epičnim nabojem bi lahko tudi ne bili. Knjiga si je prislužila prestižno literarno nagrado Vstajenje in je v nekaj mesecih pošla.

S to knjigo so v Italiji spoznali sodobno slovensko literaturo. Knjiga je namreč imela izreden uspeh pri bralcih, saj je doživela štiri ponatise, osvojila pa je prestižne literarne nagrade, med katerimi omenimo največjo evropsko nagrado za planinsko literaturo ITAS v Trentu in Bancarella sport, torej športno nagrado četrte največje literarne nagrade v Italiji, leta 1997 pa mednarodno nagrado Giuseppe Acerbi. O knjigi so pozitivno pisali vsi največji italijanski časopisi, ki so govorili o "slovenskem literarnem čudežu", kot ga je imenoval veliki italijanski pisatelj in predsednik žirije v Trentu Mario Rigoni Stern.

Roman je izhajal v podlistkih časopisa Večer od jeseni 2005 do pomladi 2006. Izdaja, ki jo držite v rokah, je ponatis druge dopolnjene izdaje v knjižni obliki, z obširnim uvodnim esejem avtorja.

Mehka izdaja, 23,0 x 15,0 cm, 288 strani.

RECENZIJA BUKLA:

"Zadnjič Zaplotnikova Pot, tokrat drugi ponatis Jelinčičevega alpinističnega romana Zvezdnate noči, ki kljub temu da je bil v osemdesetih letih razprodan, do sedaj pri nas ni bil potisnjen, čeprav si je v vmesnem času prislužil naslov \"najbolj nagrajene slovenske knjige sploh\". Romansirana zgodba ene od najuspešnejših jugoslovanskih odprav v Himalajo, med katero so osvojili dva osemtisočaka in opravili prvenstveno smer na K2, hkrati pa je bil Jelinčič na tej gori tudi priča ene večjih tragedij, ko je tu v eni sami sezoni umrlo 13 alpinistov."
Samo Rugelj

O KNJIGI SO DEJALI:

"... odlično branje, pisanje pa zelo sproščeno, raznoliko v svojih mnogovrstnih zornih kotih z neizogibno napetostjo in mladostno svežino« in da zato »ni mogla ne nabrati toliko nagrad, tudi Bancarello, na katerih se ponavadi uveljavijo običajni priporočenci velikih založb ..."
- Fulvio Tomizza

"Knjiga zasluži, da jo vzamejo v roke kritiki ?velike in resne’ literature in jo ocenijo ... Delo sem najprej ?požrl’, potem prebral, zdaj pa jo bom še lep čas nosil s seboj in odpiral ... Dramatično dogajanje bi smela ilustrirati le kak Doré ali Dali, a sta oba žal že umrla."
- Tone Škarja

##
Bralci

Zaupalo nam je že

32.244

bralcev

Paketi

Odposlali smo že

44.762

paketov

Knjige

V prodaji imamo

7.956

knjig

newsletter_image

Prijava na e-novice

Bi želeli, da vas obveščamo o naših akcijah, novostih, prednaročilih in ostalih ugodnostih?
Prijavite se na e-novičke.

Podjetje Avrora AS d.o.o. bo z vašim soglasjem interno obdelovala osebne podatke, ki so navedeni v spodnjem obrazcu in jih uporabila za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil na koncu vsake e-novice ali preko maila info@galarna.si