0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
Novo

Aktivno državljanstvo mladih v preteklosti, sedanjosti in prihodnosti

Pomen mladinskega organiziranja za lokalne skupnosti v Republiki Sloveniji

0 (Št. mnenj 0, ocena iz Goodreads)
Avtor: Dr. Andrej Čuš
Založba: Institut Metodik
Leto izida: 2024
Vezava: Mehka vezava
Dimenzije: 22 x 14 cm
Število strani: 428
ISBN: 9789619661505
Znanstvena monografija je prvo strokovno delo s področja mladine v Sloveniji, ki analizira pomen mladinskih organizacij za lokalne skupnosti v Sloveniji. Ob tem na podlagi raziskave tako z vidika mladinskih organizacij, kakor tudi lokalnih skupnosti, vsebuje priporočila za izboljšanje politik na področju mladine v Sloveniji danes. Delo obsega tudi zgodovinski pregled mladinskega organiziranja na naših tleh.
Preberite več
Na zalogi
Redna cena: 30,00 €
Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

za naročila nad 40 €.

Hitra dostava

Hitra dostava

Naročila oddana do 12.00 odpošljemo isti dan.

Knjige na zalogi

Knjige na zalogi

98 % izdaj je na zalogi.

Znanstvena monografija je prvo strokovno delo s področja mladine v Sloveniji, ki analizira pomen mladinskih organizacij za lokalne skupnosti v Sloveniji. Ob tem na podlagi raziskave tako z vidika mladinskih organizacij, kakor tudi lokalnih skupnosti, vsebuje priporočila za izboljšanje politik na področju mladine v Sloveniji danes. Delo obsega tudi zgodovinski pregled mladinskega organiziranja na naših tleh.

Monografija je poleg uvoda in zaključka logično razčlenjena v šest vsebinsko ločenih, a smiselno povezanih poglavij. Uvod poleg utemeljitve proučevane tematike vključuje tudi metodološko-hipotetičen okvir, v katerem avtor predstavi namen znanstvene monografije, izpelje hipoteze in raziskovalna vprašanja, obrazloži uporabljene raziskovalne metode in tehnike, izpostavi omejitve, s katerimi se je srečal tekom raziskovanja, predstavi strukturo ter pojasni in argumentira znanstveni prispevek knjige.

Drugo poglavje posveti mladim, kjer analizira njihovo vlogo v družbi skozi različna časovna obdobja; analizo v tretjem poglavju fokusira in zoži na mlade v Republiki Sloveniji. V četrtem poglavju avtor pripravi obsežno analizo zgodovine mladinskega organiziranja v najrazličnejših oblikah in jo logično v petem poglavju nadgradi z normativnim okvirom in drugimi formalnimi oblikami delovanja mladih v Republiki Sloveniji danes; ob koncu naredi tudi primerjavo Slovenije z nekaterimi izbranimi državami. Ker je osrednja tematika aplicirana na lokalno raven, avtor v šestem poglavju predstavi zgodovinski, normativni, organizacijski in funkcionalni vidik lokalne samouprave. Sedmo poglavje posveti lastni empirični analizi, kjer najprej predstavi zbrane rezultate, čemur sledi njihova interpretacija. V sklepnem poglavju zapiše najpomembnejše rezultate in zaključke, ki jih dopolni s konkretnimi priporočili.

MNENJA O KNJIGI:

»Znanstvena monografija dr. Andreja Čuša ne predstavlja samo izjemno bogatega pregleda razvoja bolj ali manj formalnih organizacij in udejstvovanja mladih v Republiki Sloveniji skozi zgodovino, ampak zajema tudi analizo trenutnega stanja, poleg tega pa posega tudi v prihodnost s priporočili, kako naj bi se vloga mladih v družbi reformirala in re-organizirala. Menim, da je znanstvena monografija nedvomno aktualna in omogoča razumevanje različnih pristopov udejstvovanja mladih v slovenskem družbeno-političnem prostoru; hkrati pa je tudi unikatna zaradi samega pristopa, saj je avtor tematiko raziskoval od spodaj navzgor in s tem zajel tudi razumevanje vrednot med mladimi v času individualizma in splošne apatije. Ocenjujem, da pričujoča znanstvena monografija ponuja celovito analizo sistemskih in razvojnih vprašanj vloge in udejstvovanja mladih v lokalnih skupnostih ter odpira nova obzorja na znanstvenem področju in tako predstavlja pomemben prispevek na polju družbenih ved.« - Izr. prof. dr. Simona Kukovič

»S tega stališča je posebej zanimiv in koristen empirični del, ki vključuje raziskavo, izvedeno med 157 slovenskimi občinami in 23 mladinskimi sveti lokalnih skupnosti. Avtor raziskuje, kako različne občine zagotavljajo pogoje za participacijo mladih in kako mladinske organizacije prispevajo k tem procesom. Rezultati kažejo na pomembno vlogo mladinskih organizacij pri spodbujanju aktivnega državljanstva in participacije mladih v lokalnih skupnostih. Celotno delo dr. Andreja Čuša predstavlja pomemben prispevek k razumevanju mladinskega sektorja v Sloveniji. Njegova analiza koristno pripomore k boljšemu razumevanju vloge mladinskih organizacij v slovenski družbi. Knjiga bo zelo koristno branje strokovnjakom, ki se ukvarjajo z mladinskim delom, oblikovalcem mladinskih in z mladino povezanih politik, raziskovalcem, ki se zanimajo za vprašanja mladinske participacije in aktivnega državljanstva, ter širši zainteresirani javnosti.« - prof. dr. Mitja Slavinec

O AVTORJU:

Andrej Čuš je rojen 29.7.1990 v Mariboru, živi na Ptuju. Skozi svoje udejstvovanje v različnih mladinskih organizacija, tako dijaških, študentskih, mladinskih ter lokalnih in nacionalnih je pridobil ogromno izkušenj s področja mladine in mladinskega organiziranja. Svoje delo in uspehe je kronal z dvakratno izvolitvijo v Državni zbor Republike Slovenije, bil je tudi državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. V preteklosti je bil tudi član več selekcij slovenske judo reprezentance.

##
Bralci

Zaupalo nam je že

32.244

bralcev

Paketi

Odposlali smo že

44.762

paketov

Knjige

V prodaji imamo

7.956

knjig

newsletter_image

Prijava na e-novice

Bi želeli, da vas obveščamo o naših akcijah, novostih, prednaročilih in ostalih ugodnostih?
Prijavite se na e-novičke.

Podjetje Avrora AS d.o.o. bo z vašim soglasjem interno obdelovala osebne podatke, ki so navedeni v spodnjem obrazcu in jih uporabila za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil na koncu vsake e-novice ali preko maila info@galarna.si