0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €

Boj za ustavnost in zakonitost

0 (Št. mnenj 0, ocena iz Goodreads)
Avtor: Dr. Andraž Teršek
Založba: Sanje
Leto izida: 2021
ISBN: 9789612746544
Knjiga najuglednejšega in najbolj priljubljenega slovenskega ustavnika je izšla v zbirki Dokumenta in sodi med nujna družbenokritična besedila v času velikih družbenih pretresov. Boj za ustavnost in zakonitost je logično nadaljevanje in stopnjevanje knjižne predhodnice Zapisi ustavnika v karanteni in vsebuje zapise, ki so nastali med jesenjo 2020 in poletjem 2021. Obsežno delo zajema tudi prvi širši javnosti dostopen slovenski prevod enega temeljnih zakonikov človekovih pravic: Nürnberški kodeks. Avotrjeva miselje odločen poziv k prisebnosti, budnosti ter k samoobrambi.
Preberite več
Na zalogi
Redna cena: 16,95 €
Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

za naročila nad 40 €.

Hitra dostava

Hitra dostava

Naročila oddana do 12.00 odpošljemo isti dan.

Knjige na zalogi

Knjige na zalogi

98 % izdaj je na zalogi.

Etični imperativ, ki ga uresničuje, je neomajen: »Branje Ustave in njeno uresničevanje morata biti govorica Srca in ljubeče prizanesljiva pot k Drugemu, vez Človeka s Človekom, zadeva Svobode, Dostojanstva in Človečnosti, okvir Demokratične Skupnosti.«

Andraž govori govorico, ki je zapisana v srce slovenske kulture in njene ustave. Njegov zapis je pogosto krik – vendar nadvse utemeljeno, saj ustavo danes preziraje teptajo, ponižujejo in ubijajo. Njegova misel je odločen poziv k prisebnosti, budnosti ter k samoobrambi.

Zasluži najgloblje spoštovanje domoljubov. Od kod mu vztrajnost in potrpežljivost, da premore natančno branje in analizo govorice horror mundi, sprenevedave latovščine, ki se skriva za strokovnjaštvom prostaške jezikavščine neoliberalizma?

Kako je mogoče, da so mediji (z redkimi častnimi izjemami) skrb za ustavnost in zakonitost zapostavili in odrinili?

Kako je mogoče, da se danes povsem ignorantsko krši temeljne zakone človekovih pravic?

Kako je mogoče, da se danes naš stoletni boj za ustavnost, zakonitost in suverenost obravnava ne le kot nekaj nezaželenega, temveč celo nezakonitega, nesprejemljivega, protidružbenega in celo protiustavnega?

Andraž stoji v obrambo vseh, ki sanjamo, de oblast in z njo čast spet k nam nazaj se vrneta!

Mehka vezava, 15,0 cm x 23,5 cm, 352 strani.

MEDIJSKI ODZIVI:

"Moja varna skala na samotni poti je profesor dr. Andraž Teršek. Njegova etika, čut za pravičnost, ki izvira iz enakosti med ljudmi, mi v vsakem trenutku pomeni zavetje. Ni samo moj korak varen v zavetju stabilne skale. Profesor Teršek se z javnim delom in držo razdaja vsem, nesebično, brez pričakovanja nagrad. /../

... nova knjiga, ki stičišča prava in medicine strokovno korektno postavi v ravnovesje in z njim sooči oblast. Kultno branje v izrednih družbenih razmerah in neizbrisljiv spomin nanje."

– Sabina Senčar, dr. med.

"... korporacije želijo vladati onkraj vsake jurisdikcije, onkraj vsakega prava, razen tistega, ki ga snujejo same. Države, skupaj s svojimi ustavami, vladami in parlamenti, postajajo opombe pod črto v bilancah velekapitala. /../ Protiustavni in nezakoniti ukrepi se vsi po vrsti sklicujejo na »znanost«, ta pa se je izkazala za sijajno deklo, sanjsko sodelavko poslednjega zatočišča kapitalizma: religije strahu."

– Rok Zavrtanik, urednik in pisec spremne besede

"(...) Revščina je protiustavna je edina misel v zadnjih treh desetletjih, vredna globalnega citata. Kajti bistvo citata je, da odseva duha svoje dobe, da je duhovit v svoji semantiki in da preživi test časa. In Terškova misel je vse to.

– Marko Radmilovič, novinar, RTV Slovenija

"Andraž Teršek, brez dvoma najbolj glasen, jasen, artikuliran in družbeno angažiran (sorazmerno) mladi slovenski intelektualec je skozi vso svojo dosedanjo »javno« kariero dajal slutiti, da za strokovnim jezikom skriva tudi močan literarni potencial. Teršek je neizprosen, tako do sebe kot do okolice. Njegovo pisanje, ki se na prvo žogo morda zdi hektično, je v resnici boleče strukturirano čutenje nepovratnosti, v kateri se je znašla naša država. Nepovratnosti, ki jo avtor ves čas spremlja iz neposredne bližine in ji (do)pusti, da mu pride do živega, saj je po njegovih besedah, tako kot maksimalna intimna izpoved, to del njegove družbene vloge. Naloge."

– Boštjan Videmšek, novinar in publicist

"Pišite. Razpihujte meglo. Misliti in nato delovati. Iz tega še naprej tkujte himno. Glasno."

– Gregor Zalokar, policist

"Ustavni pravnik dr. Andraž Teršek je eden izmed tistih, ki odločno opozarjajo na protiustavnost in nezakonitost številnih ukrepov, ki jih država odreja za potrebe omejevanja novega koronavirusa in bolezni covida-19."

– Dnevnik

"Profesor Andraž Teršek ima izjemno prodoren način analiziranja nacionalnih in evropskih ustavnih vprašanj, pri čemer pronicljivo združuje svoje znanstvene analize in znanje z Evropsko konvencijo o človekovih pravicah. Njegov znanstveni prispevek k uveljavljanju temeljnih človekovih pravic je zelo pomemben tako za Slovenijo kot za sodobno evropsko pravno kulturo."

– Vassilis Chirdaris, urednik bloga ECHRCASELAW.com, Grčija

Knjigo podpirata sijajen nagovor zdravnice Sabine Senčar, dr. med. ter daljnosežna spremna beseda z naslovom Nič ni resnično, vse je dovoljeno izpod peresa urednika Roka Zavrtanika.

Bralci

Zaupalo nam je že

32.140

bralcev

Paketi

Odposlali smo že

42.382

paketov

Knjige

V prodaji imamo

7.810

knjig

newsletter_image

Prijava na e-novice

Bi želeli, da vas obveščamo o naših akcijah, novostih, prednaročilih in ostalih ugodnostih?
Prijavite se na e-novičke.

Podjetje Avrora AS d.o.o. bo z vašim soglasjem interno obdelovala osebne podatke, ki so navedeni v spodnjem obrazcu in jih uporabila za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil na koncu vsake e-novice ali preko maila info@galarna.si