0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
-5%

Canzoniere

0 (Št. mnenj 0, ocena iz Goodreads)
Avtor: Francesco Petrarca
Založba: Goga
Leto izida: 2021
ISBN: 9789612773014
Zbirka Canzoniere je eden največjih spomenikov svetovne književnosti in osrednje – bolj ali manj vseživljenjsko – delo znamenitega renesančnega pesnika Francesca Petrarce. Integralna dvojezična slovenska izdaja v dveh zvezkih vsebuje 366 pesmi na več kot 1000 straneh. Opremljena je z uvodom, prevajalčevimi pojasnili in izčrpnimi opombami.
Preberite več
Na zalogi
Redna cena: 69,00 €
Prihranek: 3,45 € (5%)
Spletna cena: 65,55 €
Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

za naročila nad 40 €.

Hitra dostava

Hitra dostava

Naročila oddana do 12.00 odpošljemo isti dan.

Knjige na zalogi

Knjige na zalogi

98 % izdaj je na zalogi.

Canzoniere (it. “pesmarica”, znana tudi kot “razpršene rime”) je znamenita zbirka pesmi, ki je postavila merila za vso prihajajočo poezijo, saj je Petrarca prvi s suvereno gesto opredelil lirsko introspekcijo kot delo nenehnega uglaševanja v trikotniku duša – kozmos – beseda in dal temu iskanju sozvočij dostojanstvo vseživljenjskega poslanstva. Nastanek zbirke je spodbudila prav tako znamenita – in neuslišana – ljubezen na prvi pogled. To je poezija, ki ne samo da je ustoličila Petrarcovo muzo Lauro, temveč jo je (ob Dantejevi Beatrice) vzpostavila tudi kot nedosegljivi ideal, ki je odločilno zaznamoval razumevanje ljubezni in poezije v novem veku.

Pesmi Canzoniera se odlikujejo po gostih in prefinjenih spletih zvočnih ponavljanj in predstavljajo reinvencijo ljubezenske lirike. Nekateri jih berejo celo kot unitaren »roman«, ki se odvije med mladostno zablodo in njenim preseganjem – takšno gledanje so povzročile preureditve besedila, ki jih je avtor opravil v svojih poznejših letih –, drugim pa je bliže pristop, ki vztraja pri dojemanju zbirke kot večno odprte govorice.

Za katerokoli branje se že odločimo, je kohezivno vezivo te govorice, ki zbira v sis­tem temeljne izbrane motive in izrazne načine Canzoniera, oživljen klasični mit o Dafne in Apolonu, torej pripoved o neuslišani ljubezni. Zato se Petrarcova beseda, ki je nagnjena k izražanju čustev ali pletenju razmišljanj, pogosto pa tudi k obojemu hkrati, nenehno giblje med semantični­mi polji radosti in bolečine, utvare in razočaranja.
Pesmi Canzoniera so začele nastajati okoli leta 1336, zbirka pa v zadnji verziji obsega 366 pesmi, in sicer 317 sonetov, 29 kancon, 9 sekstin, 7 balad in 4 madrigale. Prva tiskana verzija je izšla v Benetkah leta 1470.

Trda vezava v ščitnem kartonu, 21,5 x 14 cm, 1060 strani.

O IZDAJI SO DEJALI:
Če Petrarcovo poezijo še vedno prebiramo, tega ne počnemo le iz spoštovanja do izro­čila, ki ga je ta poezija utemeljila, ampak tudi zato, ker nas še vedno zna nagovoriti; v tem je njena primarna avtoriteta. - Patrizia Farinelli

Cilj prevajanja je ustvariti živo pesniško vzpored­nico izvirnika tu in zdaj. Najti dikcijo svojega jezika in permutacijo pesniških sredstev izvirnika, ki morejo danes in tu dati besedilu življenje. Z mešanico refle­ksije in intuicije oblikovati novo telo pesmi iz drugega jezikovnega materiala. - Srečko Fišer

O AVTORJU:
Francesco Petrarca (1304–1374) velja za enega največjih pesnikov italijanske in evropske književnosti ter izpopolnitelja tedaj šele razvijajoče se pesniške oblike soneta, ki so jo v 19. stoletju navdušeno prevzeli romantiki, med drugimi tudi France Prešeren. Canzoniere velja za njegov pesniški vrhunec.

##
Bralci

Zaupalo nam je že

32.244

bralcev

Paketi

Odposlali smo že

44.762

paketov

Knjige

V prodaji imamo

7.956

knjig

newsletter_image

Prijava na e-novice

Bi želeli, da vas obveščamo o naših akcijah, novostih, prednaročilih in ostalih ugodnostih?
Prijavite se na e-novičke.

Podjetje Avrora AS d.o.o. bo z vašim soglasjem interno obdelovala osebne podatke, ki so navedeni v spodnjem obrazcu in jih uporabila za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil na koncu vsake e-novice ali preko maila info@galarna.si