0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
-5%

COVID-19 in Slovenci: Ekonomski in širši družbeni vidiki boja s pandemijo

Ekonomski in širši družbeni vidiki...

0 (Št. mnenj 0, ocena iz Goodreads)
Avtor: Franjo Štiblar
Založba: Pravna fakulteta
Leto izida: 2022
ISBN: 9789617162011
Knjiga 'COVID-19 IN Slovenci' na inovativen način celovito obravnava koronakrizo in daje konkretne nasvete Slovencem kako se ji uspešno upreti. Z makro vidika za 43 držav najprej analizira pomen specifičnosti okolja države za vnos covida-19 vanjo, zatem pa oceni škodo, ki jo širjenje virusa povzroča
Preberite več
Na zalogi
Redna cena: 19,00 €
Prihranek: 0,95 € (5%)
Spletna cena: 18,05 €
Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

za naročila nad 40 €.

Hitra dostava

Hitra dostava

Naročila oddana do 12.00 odpošljemo isti dan.

Knjige na zalogi

Knjige na zalogi

98 % izdaj je na zalogi.

Pogled je multidisciplinaren, saj so poleg ekonomskih vključene zdravstvene, geostrateške, demografske in politične značilnosti države. Rezultati mednarodne primerjave omogočajo predloge konkretnih protikoronskih ukrepov za Slovenijo, uspešnih za vse variante covida-19 in tudi za bodoče virusne krize.

Prvi, vsebinski del knjige izhaja iz stališča epidemiologov, da je covid-19 bolezen ljudi, ki se širi z veliko medosebnimi stiki v državi in med državami. Tega je več v razvitih državah in med bogatejšimi, zato bi jo lahko označili tudi kot »bolezen bogatih«, ki pa ob razvitem zdravstvenem sistemu manj umirajo za covidom-19. Za omilitev negativnih posledic krize predlaga nuklearno opcijo v treh pogledih: nuditi ljudem in gospodarstvu toliko fiskalne podpore in toliko bančne podpore kolikor je potrebujejo, hkrati dosledno in popolnoma uveljaviti protikoronsko zaprtje za kratek čas. To kaže formalizirani model zapiranja proglasitve epidemije, ki primerja velikost gospodarske škode in škode izgube življenj.

Drugi empirični del knjige kvantitativno empirično poglobljeno analizira in napoveduje vpliv covida-19 na značilnosti okolja v državi in na življenje njenih prebivalcev. Potrjuje pozitivno vlogo stimulativne in ne zategovalne ekonomske politike v odpravi posledic krize.

Predlagani protikoronski ukrepi v tretjem, zaključnem delu knjige podpirajo na makro ravni Slovenije krepitev javnega zdravstva, nadaljevanje ekonomske nuklearne stimulacije z doslednim izvajanjem zaščitnih ukrepov, hkrati pa geostrateške premisleke, demografske premike v smeri prostorske razpršitve bivanja prebivalstva in večje skrbi za ranljive skupine prebivalstva ter ukrepe politične demokratizacije s poudarjeno osebno odgovornostjo. Za Slovenijo in Slovenca je dana mikro zaščita, ki je izvedena iz predlaganih makro ukrepov.

POUDARKI VSEBINE:

- inovativen, makro pogled na koronakrizo in analizo covida-19

- kvantitativna in vsebinska empirična poglobljena analiza 43 držav sveta, med njimi Slovenije in Hrvaške

- multidisciplinaren pogled skozi ekonomske, zdravstvene, geostrateške, demografske in politične značilnosti države

- kako specifičnosti okolja države vplivajo na vnos covida-19

- ocena škode, ki jo širjenje virusa povzroča

- konkretni predlogi protikoronskih ukrepov za Slovenijo

- usmeritve za vse bodoče virusne krize

- mikro zaščita na podlagi predlaganih makro ukrepov za Slovenijo in njene prebivalke, prebivalce

»Gre za prelomno delo, ki na osnovi empiričnih znanstvenih analiz 43 držav sveta, vključno s Slovenijo, preverja tako vpliv okolja na covid-19, kot vpliv covida-19 na okolje. Širok, makro in multidisciplinaren pogled na stvarnost prof. dr. Štiblarju omogoča širše in globlje razumevanje problema covida-19 ter zgoščen povzetek predlogov smiselnih ukrepov za hitro in učinkovito reševanje izziva, ki je zamajal svet, kot še nobena kriza do sedaj. Avtor ponuja predloge, da Slovenci iz izkušnje covida-19 izidemo kot zmagovalci. Knjiga je nujno branje za vse, ki želijo videti rešitve.«

- doc. dr. Eva Premk Bogataj

ODLOMEK IZ KNJIGE:

Dokler ljudje v državi in v svetu ne prevzamejo polne odgovornosti za krizo, spremembe na bolje niso mogoče. Pri pandemiji covida-19 gre za delo v teku (»work in progress«), podobno kot pri onesnaževanju okolja. Zato je potrebno strateško ukrepanje, ki je dolgoročne narave in celovito: makro, multidisciplinarno, globalno in empirično podkrepljeno. Ko se ljudje poenotijo, da se je treba potruditi za izhod iz krize, morajo države sprejeti vrsto strateških kompromisov, za uresničevanje katerih je prav tako nujno široko družbeno soglasje. Reformni ukrepi so pogosto boleči, a če ne ogrožajo bistvenih vrednot in identitete, jih uspešne države izvedejo z zavedanjem, da so del poti k jasnemu cilju.

O AVTORJU:

Franjo Štiblar je v Mariboru zaključil Prvo gimnazijo Maribor in glasbeno srednjo šolo, v Ljubljani dve fakulteti (pravno in ekonomsko), dva magisterija v Beogradu in na Univerzi v Pensilvaniji v Filadelfiji, kjer je doktoriral iz ekonomije pod predsedovanjem nobelovca L. R. Kleina (ekonometrija) in študiral makro ter monetarno ekonomijo pri nobelovcu Robertu Shillerju.

Je zaslužni profesor Pravne fakultete v Ljubljani, kjer je bil v preteklosti prodekan in dekan, danes pa je predstojnik njenega Centra za legalne in ekonomske študije. Je član Evropske akademije znanosti in umetnosti v Salzburgu, alumnija Woodrow Wilson Centra v Washingtonu DC, član akademskega zbora Evropskega Bančnega instituta v Frankfurtu in predsednik nadzornega sveta Delavske hranilnice v Ljubljani. Napisal in uredil je preko 20 knjig ter preko 700 drugih bibliografskih enot v tujini in doma.

##
Bralci

Zaupalo nam je že

32.140

bralcev

Paketi

Odposlali smo že

42.382

paketov

Knjige

V prodaji imamo

7.810

knjig

newsletter_image

Prijava na e-novice

Bi želeli, da vas obveščamo o naših akcijah, novostih, prednaročilih in ostalih ugodnostih?
Prijavite se na e-novičke.

Podjetje Avrora AS d.o.o. bo z vašim soglasjem interno obdelovala osebne podatke, ki so navedeni v spodnjem obrazcu in jih uporabila za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil na koncu vsake e-novice ali preko maila info@galarna.si