0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €

Druge gumbolovščine so prave pustolovščine

UČBENIK ZA 2. RAZRED GUMBNE HARMONIKE

0 (Št. mnenj 0, ocena iz Goodreads)
Avtor: Mirjana Gvozdenac
Založba: Musaik
Leto izida: 2023
Vezava: Mehka vezava
Dimenzije: 30 x 22 cm
Število strani: 116
ISBN: 9790709063284
Učbenik DRUGE GUMBOLOVŠČINE SO PRAVE PUSTOLOVŠČINE avtorice Mirjane Gvozdenac, profesorice na Glasbeni šoli Koper, je namenjen učencem 2. razreda harmonike v glasbenih šolah. Smiselno in didaktično utemeljeno nadaljuje prvi učbenik Prve gumbolovščine so več kot pustolovščine in ponuja odličen strokovni pedagoški pristop k razumevanju in izvajanju pouka na harmoniki s tretjim manualom.
Preberite več
Na zalogi
Redna cena: 35,00 €
Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

za naročila nad 40 €.

Hitra dostava

Hitra dostava

Naročila oddana do 12.00 odpošljemo isti dan.

Knjige na zalogi

Knjige na zalogi

98 % izdaj je na zalogi.

Učbenik DRUGE GUMBOLOVŠČINE SO PRAVE PUSTOLOVŠČINE avtorice Mirjane Gvozdenac, profesorice na Glasbeni šoli Koper, je namenjen učencem 2. razreda harmonike v glasbenih šolah. Smiselno in didaktično utemeljeno nadaljuje prvi učbenik Prve gumbolovščine so več kot pustolovščine in ponuja odličen strokovni pedagoški pristop k razumevanju in izvajanju pouka na harmoniki s tretjim manualom.

Oba učbenika, Prve gumbolovščine so več kot pustolovščine in pričujoči, sta unikum na tem področju, saj – če naj poudarim celostni koncept šole - temeljita izključno na avtorskih skladbah, s katerimi učenec spozna vse prvine igranja, ki so primerne za to stopnjo. Zato sta oba učbenika tudi izjemen (in originalen) prispevek v našem pedagoškem prostoru, saj tovrstne uporabne literature praktično ni.

Prva skladbica z naslovom Druščina igra na harmoniko je nekakšna ponovitev do sedaj naučenega, tako glede agogičnih oznak, oznak za tempo, ponavljanja in različnih artikulacij. Šola se nadaljuje z že znanimi trikotnimi postavitvami leg, tokrat z novimi legami, ki se utrjujejo z vajami za levi in desni manual in nadaljujejo v skladbicah, ki jih avtorica simpatično poimenuje - gumbolovščine.

Avtorica nadaljuje z izmišljarijami, ki so pomemben del otrokove ustvarjalnosti, saj izzivajo ter dopuščajo njegovo skoraj neomejeno kreativnost. Učenec v nadaljevanju spozna pomembni element igranja: večglasje. Tega odigra v lažjih skladbicah, ki predstavitvi sledijo.

Preplet različnih izredno zanimivih skladbic z izvirnimi naslovi in zgodbe o osamljenem pingvinu tudi drugemu učbeniku dajejo prepoznavnost in učencu omogočijo, da si ob izvajanju skladbe sam ustvari in uresniči svoje zamisli oz. izvede svojo »programsko« skladbo. Vse skladbe so opremljene s prstnimi redi in mehovnimi oznakami.

Tudi v tem učbeniku pozoren in ozaveščen uporabnik opazi latenten ekološki pristop: v prvem delu učbenika živali čistijo onesnaženo morje, v 2. delu, torej v delu, ki je pred nami, pa gasijo požar, ki ga v gozdu povzročijo malomarni ljudje. V nadaljevanju se igranje C-dur lestvice iz prvega učbenika razširi na veliko oktavo v levem manualu in drugo oktavo v desnem manualu, kar je odlično izhodišče za igranje lestvice v razširjeni legi. Branje not in igranje v takem obsegu omogoča izvedbo še zahtevnejših skladbic, vključno z vsemi ostalimi glasbenimi oznakami. Razširitev obsega tonov uvede igranje durovih in molovih trozvokov v vseh oktavah, ki jih avtorica učbenika zelo premišljeno vpelje skozi vaje za desno in levo roko in nadaljuje v skladbah, namenjenih lestvičnim postopom kot tudi trozvočnim razložitvam. Hkrati se učenec skozi vaje nauči izvajanja predtakta, zatem pa smiselno poveže usvojeno novo znanje.

Sledijo nove in izredno zanimive vsebine: kadence in ritmarije. Avtorica predstavi kadence na povsem preprost način, in sicer s sedmimi kadenčnimi vajami, kjer lahko učenec posluša harmonske prehode iz posameznih lestvičnih stopenj in s tem razširi svoj slušni diapazon. Z ritmarijami pa skuša izboljšati motoriko in hitrost igranja leve roke na zelo zabaven način, saj so vse vaje napisane kot kratki in privlačni ritmični motivi za levo roko, z desno roko pa otrok z ritmičnim bobnanjem po harmoniki »osveži« izvedbo. Vrhunec v ritmarijah predstavlja izvajanje z desno nogo, zaradi česar v izvedbo vaj vnaša napake in ob tem veliko smeha, kar otroke zelo sprosti in zabava. Avtorica priporoča poljubno dodajanje ritmičnih zvokov in igranje na pamet, kar lahko še dodatno osveži pouk. Tako ritmarije postanejo res zabavne!

Zadnji sklop učbenika predstavljajo vaje, ki učenca spoznajo s prvim nižajem in prvim višajem. Oba predznaka avtorica utrjuje z ustreznimi vajami za posamezna manuala, nato v skladbah, ki vsebujejo vse do sedaj usvojene elemente. Zaključek Drugih gumbolovščin je avtorica obogatila z »družiciranji« - zanimivimi dueti, trii in enim kvartetom, ki jih otrok lahko izvaja z učiteljem in s sošolci, učenci harmonike (ali drugih glasbil) 2. in 3. razreda, in s hitrarijami, vajami za levo in desno roko, ki so namenjene hitremu, rutinskemu igranju gumbov po celotnem manualu, ob čemer ni potrebno, da učenec pozna čisto vse note.

Ob koncu učbenika sta zapisani tudi C- in A-dur lestvici, ki ju učenec igra z obema rokama, vključno z razloženimi in sočasnimi trozvoki. Če avtorica ne bi objavila družiciranj, hitrarij in didaktičnih navodil, bi učbenik res bil precej krajši (in lažji), ampak vsi vemo, da je v današnjem času, eri digitalnih iger, komorno muziciranje neprecenljiv del pouka.

Naj pohvalim še izjemno lepe akvarele izolske akademske slikarke Nade Dellore, ki so v prepletu z notami ustvarili čudovito sinergijo.

(mag. Erika Udovič Kovačič, avgust 2023)

 

Bralci

Zaupalo nam je že

32.140

bralcev

Paketi

Odposlali smo že

42.382

paketov

Knjige

V prodaji imamo

7.810

knjig

newsletter_image

Prijava na e-novice

Bi želeli, da vas obveščamo o naših akcijah, novostih, prednaročilih in ostalih ugodnostih?
Prijavite se na e-novičke.

Podjetje Avrora AS d.o.o. bo z vašim soglasjem interno obdelovala osebne podatke, ki so navedeni v spodnjem obrazcu in jih uporabila za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil na koncu vsake e-novice ali preko maila info@galarna.si