0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
-5%

Kako v resnici deluje svet

0 (Št. mnenj 0, ocena iz Goodreads)
Avtor: Vaclav Smil
Založba: UMco
Leto izida: 2023
Prevajalec: Samo Kuščer
Vezava: Mehka vezava
Dimenzije: 21 x 15 cm
Število strani: 393
ISBN: 9789617136708
Še nikoli v zgodovini nismo imeli na voljo toliko informacij. Vendar večina med nami še vedno ne ve, kako v resnici deluje svet. Ta knjiga je poskus zmanjšanja tega primanjkljaja, saj ponuja razlago nekaterih najbolj temeljnih smernic naše resničnosti, ki urejajo in usmerjajo naše preživetje in blaginjo. Te se raztezajo od proizvodnje energije in hrane, prek zakonitosti našega materialnega sveta in njegove globalizacije, do tveganj, ki smo jim resnično izpostavljeni, negotovosti našega okolja in njegove prihodnosti.
Preberite več
Na zalogi
Redna cena: 26,90 €
Prihranek: 1,35 € (5%)
Spletna cena: 25,55 €
Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

za naročila nad 40 €.

Hitra dostava

Hitra dostava

Naročila oddana do 12.00 odpošljemo isti dan.

Knjige na zalogi

Knjige na zalogi

98 % izdaj je na zalogi.

Še nikoli v zgodovini nismo imeli na voljo toliko informacij. Vendar večina med nami še vedno ne ve, kako v resnici deluje svet. Ta knjiga je poskus zmanjšanja tega primanjkljaja, saj ponuja razlago nekaterih najbolj temeljnih smernic naše resničnosti, ki urejajo in usmerjajo naše preživetje in blaginjo. Te se raztezajo od proizvodnje energije in hrane, prek zakonitosti našega materialnega sveta in njegove globalizacije, do tveganj, ki smo jim resnično izpostavljeni, negotovosti našega okolja in njegove prihodnosti.

Knjiga Kako v resnici deluje svet ponuja prepotrebno soočanje z resničnostjo: preden se lahko učinkovito spopademo s sodobnimi težavami, moramo razumeti njihove mehanizme in dejstva.

Poleg teoretičnih razmislekov, ki k refleksiji spodbujajo tudi bralca, to delo temelji tudi na konkretnih prikazih. Beremo lahko na primer, da globalizacija ni neizogibna in nujna (dejstvo, da se 70 odstotkov svetovnih gumijastih rokavic izdela v samo eni tovarni na svetu, je leta 2020 postalo nezaslišano tveganje), pa tudi to, da naša družba kot celota še vedno povečuje svojo odvisnost od fosilnih goriv, tako da so vse obljube o globalnem razogličenju do leta 2050 zgolj pravljica.

Pa vendar avtorjev cilj ni napovedati osupljivo pozitivnih ali depresivnih scenarijev bodočnosti, temveč poskuša najti odgovor na eno najpomembnejših vprašanj našega časa: ali smo nepreklicno obsojeni na propad ali je pred nami svetlejša prihodnost?

Prepričljiva, s podatki bogata in širokopotezna interdisciplinarna knjiga enega vodilnih svetovnih mislecev, prinaša ugotovitve v napakah v obeh skrajnostih mišljenja – tako v optimističnih kot pesimističnih napovedih naše prihodnosti.

ODLOMEK IZ KNJIGE:

»V tej knjigi bom poskušal zmanjšati primanjkljaj razumevanja in pojasniti nekaj najosnovnejših stvarnosti, ki nam določajo preživetje in blagostanje. Ne želim podajati napovedi, prav tako ne mislim orisovati ugodnih ali neugodnih možnih prihodnosti. Nobene potrebe ni po širjenju tega priljubljenega in večno neuspešnega žanra, kajti dolgoročno je vse preveč nepredvidenih preobratov in vse preveč zapletenih interakcij, da bi jih bilo mogoče upoštevati – tako na ravni posameznika kot v širši skupnosti. Prav tako ne mislim zagovarjati katerega koli določenega (pristranskega) tolmačenja stvarnosti – niti kot razloga za obup, niti kot vira brezmejnih pričakovanj. Nisem niti pesimist niti optimist, le znanstvenik, ki skuša pojasniti, kako svet dejansko deluje, s tem razumevanjem pa bom skušal doseči, da bomo bolje dojeli svoje prihodnje omejitve in priložnosti.«

O AVTORJU:

Vaclav Smil (1943) je znanstvenik, politični analitik in interdisciplinarni raziskovalec, ki se posveča področju energije, okoljskim in demografskim spremembam, proizvodnji hrane, zgodovini tehničnih inovacij, ocenam tveganja in javnim politikam. O teh temah je ta češko-kanadski zaslužni profesor na Univerzi v Manitobi, tudi član Kanadske kraljeve družbe (Science Academy) in član Kanadskega reda (Order of Canada), objavil več kot petdeset knjig in okoli 500 razprav. Kako v resnici deluje svet je njegov prvi prevod v slovenščino.

 

##
Bralci

Zaupalo nam je že

32.244

bralcev

Paketi

Odposlali smo že

44.762

paketov

Knjige

V prodaji imamo

7.956

knjig

newsletter_image

Prijava na e-novice

Bi želeli, da vas obveščamo o naših akcijah, novostih, prednaročilih in ostalih ugodnostih?
Prijavite se na e-novičke.

Podjetje Avrora AS d.o.o. bo z vašim soglasjem interno obdelovala osebne podatke, ki so navedeni v spodnjem obrazcu in jih uporabila za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil na koncu vsake e-novice ali preko maila info@galarna.si