0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
-5%

Kronično bolni so biznis

0 (Št. mnenj 0, ocena iz Goodreads)
Avtor: Boštjan Jakše
Založba: Sitis
Leto izida: 2016
ISBN: 9789619391310
Ne zdravi ne mrtvi … kronično bolni so biznis. Velikanski biznis. Največji biznis. Kdo ima koristi od tega biznisa? Če ste odgovorili »farmacija« je vaš odgovor točen, a nepopoln. Farmacija le nima interesa, da bi bolnike dokončno pozdravila. Pustimo ob strani ali noče ali ne zna, dejstvo je, da za to nima interesa, ker bi izgubila kupce / potrošnike svojih kemikalij. Pravo vprašanje pa je, kdo ustvarja kupce farmacevtskih pripravkov in medicinskih storitev – bolnike torej. Če ste odgovorili s »prehranska industrija« je odgovor pravilen, a tudi nepopoln.
Preberite več
Na zalogi
Redna cena: 14,90 €
Prihranek: 0,75 € (5%)
Spletna cena: 14,15 €
Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

za naročila nad 40 €.

Hitra dostava

Hitra dostava

Naročila oddana do 12.00 odpošljemo isti dan.

Knjige na zalogi

Knjige na zalogi

98 % izdaj je na zalogi.

Prehranska industrija bolj ali manj sledi našim potrebam (željam), ki jih izražamo z nakupi. Seveda ta industrija vpliva na naše želje, ne zgolj z reklamnimi sporočili, temveč tudi prek znanstvenih raziskav, objav v znanstvenih, strokovnih in drugih medijih, prek vpliva na kariere, družbeni in finančni položaj znanstvenikov in strokovnjakov in tudi prek tistih, ki oblikujejo prehranske prakse v državnih institucijah (vrtci, šole, bolnišnice, druge ustanove, podjetja) in tudi priporočil za vsakdanje prehranjevanje v družinah.

Dodajmo še naraščajoče število diet, ki če želijo biti tržno uspešne, obljubljajo, da bomo shujšali in ozdraveli ob uživanju naše najljubše hrane, pravo poplavo prehranskih gurujev, svetovalcev … in bomo imeli celovito sliko, da neznanje in manipulacije najodločilnejše vplivajo na ustvarjanje kroničnih bolnikov. Večno vprašanje je, kdo ima prav? Kaj je resnica? Kateri raziskavi verjeti? Na to temo smo izdali kar nekaj knjig, zdaj bomo še eno. Zakaj? Zato, ker na zelo zgoščen način navaja najbolj preverjene prehranske resnice, pri čemer se sklicuje na kar 497 zanesljivih virov. Vrednost knjige je tudi v primerjavi slovenske prehranske prakse in uradnih prehranskih priporočil s priporočili najuglednejših svetovnih institucij.

Kaj priporoča Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ)? Kako ukrepa pri naraščajočim kroničnim boleznim, ki so v glavnem posledica nezdravega prehranjevanja? Kakšne tragične posledice za nacionalno zdravje ima gonja proti vsem ogljikovim hidratom in ne zgolj proti industrijskim sladkorjem? Kakšna hrana je najprimernejša za športnike in kaj je resnica o proteinih?

Knjigo je napisal Boštjan Jakše, profesor športne vzgoje in kondicijski trener ter svetovalec za športno prehrano, ki v vrhunskem športu deluje več kot 15 let. Seznam vrhunskih športnikov in klubov s katerimi je g. Jakše sodeloval je zelo dolg. Najdete ga na spletni strani, kjer so tudi podatki o izjemno bogatem intenzivnem šolanju tudi v tujini, predvsem v ZDA.

Mehka vezava, 16 x 21 cm, 144 strani.

O KNJIGI SO DEJALI:

"Prepričan sem, da bo knjiga v zelo kratkem času našla pot med bralce, ki jim je mar – najprej zase in za lastno zdravje, med posameznike, ki imajo iskreno željo in predvsem med tiste, ki nosijo odgovornost izpolniti primarni cilj javnega zdravja – skrb za javno dobro, torej skrb za zdravje ljudi, odsotnost bolezni in boljšo kakovost življenja."

- doc. dr. Stanislav Pinter, Fakultata za šport v Ljubljani:

O AVTORJU:

Boštjan Jakše je po izobrazbi profesor športne vzgoje in kondicijski trener. Od leta 1999 deluje v vrhunskem športu, in sicer na področju kondicijskega treninga in svetovanja o zdravem načinu prehranjevanja. Med leti 2000 in 2009 je deloval v košarkarskih klubih Geoplin Slovan, Union Olimpija, Slask Wroclaw, Lietuvos Rytas, Kijev in Vanoli Cremona. Vrsto let je kot kondicijski trener in svetovalec za športno prehrano sodeloval s športniki, kot sta kajakaša na mirnih vodah Jernej Župančič Regent in Lovro Leban, kanuista na divjih vodah Luka Božič in Sašo Taljat, ter s kanuistko Lučko Cankar, biatlonko Andrejo Mali, z alpskimi smučarji Janezom in Katjo Jazbec, boksarjem Dejanom Zavcem in drugimi. Boštjan Jakše je vrsto let zunanji sodelavec Fakultete za šport, predaval pa je tudi na številnih športnih zvezah, kot so Košarkarska zveza Slovenije, Fitnes zveza Slovenije, Gimnastična zveza Slovenije, Kajakaška zveza Slovenije, poleg tega občasno recenzira znanstvene članke iz področja prehrane.

Boštjan se ves čas dodatno izobražuje, največ v ZDA, in tako pridobiva aktualna znanja na področju vpliva zdravega načina prehranjevanja na prekomerno telesno težo in debelost, različne bolezni, staranje, zdravje žensk idr., in sicer s strani svetovno priznanih zdravnikov, vrhunskih znanstvenikov in nutricionistov. Na tej poti je Boštjan Jakše uspešno zaključil številne priznane certificirane programe, med drugimi tudi na spletni platformi eCornell (Prehranjevanje z rastlinsko celovito hrano in Prehranjevanje za zdravje srca). Napisal je številne članke za strokovno javnost na tematiko kondicijske priprave in prehrane, leta 2003 je bil soavtor objavljenega prispevka na mednarodnem simpoziju o športnih poškodbah, ki je bil rezultat enoletne raziskave na profesionalnih športnikih. Slednja je ugotavljala vpliv novosti v kondicijski pripravi članske ekipe Union Olimpija (kjer je Boštjan Jakše deloval kot kondicijski trener med leti 2002 in 2004) v eni najboljši evroligaški sezoni v zgodovini kluba.

Število poškodovanih igralcev v eksperimentalni sezoni se je razpolovilo, skupna pojavnost poškodb se je znižala za 71 %, medtem ko se je odsotnost poškodovanih igralcev v primerjavi s sezono 2000/01 in 2001/02 zmanjšala za 160 %. Leta 2007 je Boštjan Jakše v Ukrajini izvedel raziskavo na profesionalnih košarkarjih Kijeva (osmih narodnosti), ki so tekmovali v ULEB pokalu, pri katerih je najprej meril vpliv treninga za razvoj mišične mase (hipertrofije), nato pa treninga za razvoj mišične aktivacije (eksplozivnosti) na različne motorične sposobnosti, kot so agilnost, natančnost in hitrostna vzdržljivost, ter vnovič v neposredni praksi potrdil učinkovitost predlaganega modela ciklizacije kondicijskega treniranja v ekipnih športih, ki se ga učijo študenti fakultete za šport.

Boštjan Jakše v času objave te knjige kot vodja raziskave s sodelavci zaključuje obdelavo podatkov in pisanje izvirne znanstvene raziskave, v kateri so sistematično merili vpliv 10-tedenske prehranske intervencije na spremembo sestave telesa in nekatere dejavnike tveganja na nastanek srčnožilnih bolezni, ki jo je s sodelavci izvajal preteklih pet let, poleg tega pa ti v letu 2016 nadaljujejo z raziskovanjem vpliva prehranske intervencije s pretežno ali izključno rastlinsko hrano na številne dejavnike tveganja, kot so npr. srčnožilne bolezni, diabetes tipa 2, bolezni ledvic, določenih vrst raka idr., tako pri običajni naključni populaciji kot tudi pri športnikih, starostnikih in posebnih skupinah bolnikov. Morda je pri vsem najpomembnejše to, da je Boštjan Jakše v neposredni praksi v načinu prehra

##
Bralci

Zaupalo nam je že

32.244

bralcev

Paketi

Odposlali smo že

44.762

paketov

Knjige

V prodaji imamo

7.956

knjig

newsletter_image

Prijava na e-novice

Bi želeli, da vas obveščamo o naših akcijah, novostih, prednaročilih in ostalih ugodnostih?
Prijavite se na e-novičke.

Podjetje Avrora AS d.o.o. bo z vašim soglasjem interno obdelovala osebne podatke, ki so navedeni v spodnjem obrazcu in jih uporabila za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil na koncu vsake e-novice ali preko maila info@galarna.si