0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
-5%

Očim in pankrt

0 (Št. mnenj 0, ocena iz Goodreads)
Avtor: Aleksandra Hampamer
Založba: Chiara
Leto izida: 2015
ISBN: 9789619364697
Očim in pankrt je pretresljiva zgodba o življenju neke deklice in neke starke. Medtem ko je prva vsak dan tepena in preživlja grozotno otroštvo, druga pripoveduje zgodbe, ki zdravijo in deklici pomagajo spopadati se s peklom, v katerem živi.Avtorica knjige Očim in pankrt, Aleksandra Hampamer, solastnica založbe Dvostruka duga, se je odločila glasno spregovoriti o svoji življenjski zgodbi in skupaj z agencijo Dhar media postavila projekt “Dovolim si reči: Da, zlorabljena sem!”
Preberite več
Na zalogi
Redna cena: 17,00 €
Prihranek: 0,85 € (5%)
Spletna cena: 16,15 €
Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

za naročila nad 40 €.

Hitra dostava

Hitra dostava

Naročila oddana do 12.00 odpošljemo isti dan.

Knjige na zalogi

Knjige na zalogi

98 % izdaj je na zalogi.

Aiya in Tara se znova srečata mnogo let pozneje tik pred Tarino smrtjo. Aiya se odpravi v mestece, kjer živi Tara, da bi se poslovila od starke, ki ji je spremenila življenje in določila njeno usodo; Tara pa jo pričakuje, da bi ji predala svoje življenjsko poslanstvo in jo spodbudila k služenju in pomoči drugim. Medtem ko prvo čaka pot proti luči na koncu tunela, druga nadaljuje pot dobrote in sočutja ter tako išče svojo pot k osvoboditvi.

Skozi pretresljive zgodbe iz Aiyinega otroštva avtorica spregovori o ljubezni in strahu, sovraštvu in odpuščanju, sočutju in pomoči, ki nas lahko vodijo skozi življenje, ko se zdi, da je vse izgubilo smisel. Tarine tople zgodbe nas spomnijo na znane življenjske resnice: Ne stori drugim tistega, kar ne želiš, da drugi storijo tebi; Kar seješ, to žanješ; Samo sprememba je večna in številne druge. Avtorica pripoveduje skozi avtobiografsko nit svojega otroštva, zgodbe pa nam govorijo o boju proti nasilju, posebej družinskemu, in vnašajo svetlobo tja, kjer temačnost strahu preprečuje pot ljubezni in pogumu za spremembe.

Po zaslugi Tare, ženske, ki se ni ničesar bala, je Aiya našla moč, da se zoperstavi strahu in najde svojo pot ljubezni in ozdravljenja.

Mehka vezava, 13,5 x 20,8 cm, 184 strani.

O KNJIGI SO DEJALI:

"Žrtve o nasilju, ki ga doživljajo redko in le stežka spregovorijo. Zato je knjiga Očim in pankrt dragocena pripoved o izkušnji žrtve nasilja v družini. Bralcu zelo neposredno razkriva različna ozadja, ki žrtve priklenejo v družinsko okolje, kjer je prisotno nasilje in približa težavno pot žrtev ki jo prehodijo, da se osvobodijo ujetosti v strah, sovraštvo in bolečino. Vendar nekatere sledi ostanejo za vedno. Aiya svojo izkušnjo sklene z mislijo: » Zaprla sem to poglavje svojega življenja in se trudila, da bi mu odpustila, nikoli pa nisem pozabila."

- Dr. Lilijana Šprah, univ. dipl. psih. Znanstvenoraziskovalni center SAZU, Družbenomedicinski inštitut

RECENZIJA BUKLA:

To je zgodba, ki s prikazom krute resničnosti sveta glavne junakinje Aiye kot britev ostro zareže v dušo bralca in ga ob tem nemalokrat gane do solz. To je zgodba, kakršne ne bi smel doživljati noben človek, pa vendar je prepogosto del vsakdanjika v marsikateri družini. Njena glavna junakinja Aiya, bistroumna in vedoželjna deklica, ki prva štiri leta odrašča ob mami in babici, potem pa vlogo njenega nikdar poznanega očeta prevzame njen očim. Ta se nad deklico spravlja s klofutami, brcami in tepežem, za povrh pa jo ves čas obklada z nezaželenim pankrtom. Aiya se pod težo krutih besed vedno bolj zapira vase, v svet samote in neizmerne bolečine. Toda potem na srečo spozna Taro, gospo, ki rešuje življenja ljudi in živali ter v vsakem živem bitju vidi le najboljše. Ranjeno deklico začne bodriti na poti skozi življenje, pri tem pa jo bogati in razsvetljuje s številnimi modrimi zgodbami. Tako končno Aiya le začne zbirati pogum, da se upre in zbeži od pošastnega očima, ki jo malo pred tem tudi spolno zlorabi ... Zgodba, zapisana brez olepšavanja, a obenem tudi brez pomilovanja glavne junakinje, šokira in jemlje sapo. Pa vendar je pisateljica predstavljeno problematiko razgrnila pred bralca tako tankočutno, da v njeni sporočilnosti lahko prav vsak najde moč in pogum za (katere koli) odločilne življenjske korake.

(Vesna Sivec Poljanšek; Bukla 115)

O AVTORICI:

Avtorica knjige Očim in pankrt, Aleksandra Hampamer, solastnica založbe Dvostruka duga, se je odločila glasno spregovoriti o svoji življenjski zgodbi in skupaj z agencijo Dhar media postavila projekt “Dovolim si reči: Da, zlorabljena sem!”

Jedro projekta je knjiga Očim in pankrt, katere sporočilo je, da je treba o nasilju v družini odprto komunicirati in poučevati tako zlorabljene kot tudi tiste, ki so pasivne priče. Odprta komunikacija in razkrivanje, da se to res dogaja v vaši bližini ter da ne smemo molčati o tem, lahko reši komu življenje. Avtoričina izkušnja neprepoznavanja problema, s katerim se je soočala njena družina, s strani sosedov, policije in sodstva, je del vsakdanjika. Čeprav teorijo dobro poznamo, praksa kaže, da se ta problematika še vedno premalo obravnava. Težava odhoda od doma in strah pred zlorabo, še posebej za otroke, začne začaran krog, iz katerega lahko izstopijo le odrasli in hrabri.

Projekt “Dovolim si reči: Da, zlorabljena sem!” je sprožil val aktivnosti o tem problemu, začenši s promocijo knjige Očim in pankrt, z on-line komunikacijo preko spletne strani usudimsereci.com, aplikacijo o prepoznavanju in ozaveščanju nasilja in na koncu s kratko dokumentarno zgodbo o tej temi.

##
Bralci

Zaupalo nam je že

32.244

bralcev

Paketi

Odposlali smo že

44.762

paketov

Knjige

V prodaji imamo

7.956

knjig

newsletter_image

Prijava na e-novice

Bi želeli, da vas obveščamo o naših akcijah, novostih, prednaročilih in ostalih ugodnostih?
Prijavite se na e-novičke.

Podjetje Avrora AS d.o.o. bo z vašim soglasjem interno obdelovala osebne podatke, ki so navedeni v spodnjem obrazcu in jih uporabila za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil na koncu vsake e-novice ali preko maila info@galarna.si