0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
-5%

RSVP: Kulinarična diplomacija

0 (Št. mnenj 0, ocena iz Goodreads)
Avtor: Dr. Božo Cerar
Založba: Samozaložba
Leto izida: 2022
Vezava: Trda vezava
Dimenzije: 27.5 x 20.5 cm
Število strani: 230
ISBN: 9789617131284
Gastronomska diplomacija oziroma javna kulinarična diplomacija naj bi bila del kulturne diplomacije, ta pa del širše javne diplomacije. Kakor je znano, se z dejavnostmi javne diplomacije skuša pridobiti naklonjenost tuje javnosti. Z gastronomsko diplomacijo, orodjem kulturne, javne diplomacije oziroma strateškega komuniciranja, se torej med drugim skušata prek hrane krepiti razumevanje in naklonjenost med narodi. Lahko bi jo torej označili tudi kot primer soft power na delu.Trda vezava, 20,5 x 27,5 cm, 230 strani.
Preberite več
Na zalogi
Redna cena: 35,00 €
Prihranek: 1,75 € (5%)
Spletna cena: 33,25 €
Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

za naročila nad 40 €.

Hitra dostava

Hitra dostava

Naročila oddana do 12.00 odpošljemo isti dan.

Knjige na zalogi

Knjige na zalogi

98 % izdaj je na zalogi.

IZ UVODA KNJIGE:

V Diplomatskem oziroma Slovenskem diplomatskem pojmovniku sem med drugim razlagal izraze, kakor sta diplomat in veleposlanik. Čeprav te razlage nisem vključil, naj bi za slednjega veljalo, da gre za pošteno osebo, ki je bila poslana v tujino, da laze v korist svoje države, da je za njeno dobrobit in da nazdravlja tujim dostojanstvenikom. Med šale o diplomatih tudi nisem vključil tiste o razliki med kamelami in njimi. Kamele lahko nosijo tovor dneve in dneve, ne da bi pile. Diplomat lahko pije dneve in dneve, ne da bi delal. Tudi primerjave med diplomatom in vojakom nisem omenjal. Prvi da za domovino srce, drugi jetra ali ledvice. Sam namreč nisem bil zagovornik laganja. Saj se ve, da ima laž kratke noge. nisem spadal med tiste diplomate, ki bi po nečem močnem posegli že dopoldne in preživljali dneve v brezdelju.

Priznam pa, da sem bil včasih ekonomičen z resnico, da nisem povedal vsega in tudi, da med svojo kariero nisem bil ravno abstinent. Vsekakor pa sem bil tudi s pijačo ekonomičen. Kar pa zadeva hrano, je ta zaradi dela ostajala na krožniku. Sprva zaradi zapisovanja pogovorov, pozneje zaradi sodelovanja v njih ali njihovega vodenja. V omenjenih šaljivih stavkih pa je vendarle tudi nekaj resnice. Dobra jedača in alkoholna pijača (upoštevajoč okoliščine ter zmernost in razum) lahko pomembno prispevata k uspešnemu delu diplomatov in državnikov ter uveljavljanju državnih interesov. Njuno skupno uživanje nudita priložnost za srečanje in boljše medsebojno spoznavanje, ustvarjata vzdušje za premagovanje razlik in reševanje težav. Zelo malo dogovorov je bilo doseženih le ob sendvičih in kozarcih vode. Barbara Leaf, nekdanja veleposlanica ZDA v Združenih arabskih emiratih, se tako rada spominja izkušnje iz Pariza. Američani so se trudili posredovati na tamkajšnjem sestanku predstavnikov več sprtih arabskih držav.

Pogovori nikakor niso stekli, dokler niso organizirali kosila v najboljši bližnjevzhodni restavraciji v mestu. Hrana je popolnoma spre-menila vzdušje in led je bil prebit'. Britanski državnik Palmerston, znan po svojih izrekih,' naj bi med drugim tudi dejal, da je skupno obedovanje duša diplomacije. Kulinarična diplomacija je vsekakor resna zadeva. Z njo, torej s skupnim obedom pripadnikov različnih držav in kultur, se odpravljajo ovire v medsebojnem komuniciranju ter se pripomore k dialogu in iskanju rešitev za težave v mednarodnih odnosih. Chapple - Sokol je leta 2013 zanjo dejal, da pomeni rabo hrane in kuhinje kot orodja, s katerim se ustvarja medkulturno razumevanje v upanju na izboljšanje interakcij in sodelovanja. Bežno sem nekatere njene dele omenil v že omenjenih pojmovnikih. V njih sem tudi omenjal food for thought, neke vrste duhovno hrano. Tokrat pa je moja osrednja pozornost posebej name-njena hrani in njeni vlogi v diplomaciji.

Nekateri kulinarično diplomacijo enačijo z gastronomsko diplomacijo, spet drugi ju ločijo. Gastronomska diplomacija oziroma javna kulinarična diplomacija naj bi bila del kulturne diplomacije, ta pa del širše javne diplomacije. Kakor je znano, se z dejavnostmi javne diplomacije skuša pridobiti naklonjenost tuje javnosti. Z gastronomsko diplomacijo, orodjem kulturne, javne diplomacije oziroma strateškega komuniciranja, se torej med drugim skušata prek hrane krepiti razumevanje in naklonjenost med narodi. Lahko bi jo torej označili tudi kot primer soft power na delu.

##
Bralci

Zaupalo nam je že

32.244

bralcev

Paketi

Odposlali smo že

44.762

paketov

Knjige

V prodaji imamo

7.956

knjig

newsletter_image

Prijava na e-novice

Bi želeli, da vas obveščamo o naših akcijah, novostih, prednaročilih in ostalih ugodnostih?
Prijavite se na e-novičke.

Podjetje Avrora AS d.o.o. bo z vašim soglasjem interno obdelovala osebne podatke, ki so navedeni v spodnjem obrazcu in jih uporabila za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil na koncu vsake e-novice ali preko maila info@galarna.si