0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
-69%

Smrti ni: Črtice o vojni

0 (Št. mnenj 0, ocena iz Goodreads)
Avtor: Andrej Platonov
Založba: UMco
Leto izida: 2015
ISBN: 9789616954143
Na voljo so rahlo poškodovani izvodi, na platnicah se najde kakšna praska, ali pa so nekoliko obarvane od sonca. Zato je cena znižana. V knjigi Smrti ni so zbrane črtice sodobnega ruskega literarnega klasika Andreja Platonova (1899– 1951) iz časa druge svetovne vojne, ki so se šele nedavno, očiščene sovjetske cenzure in številnih uredniških popravkov, k bralcu vrnile v svoji izvirni obliki. Te legendarne kratke zgodbe so vsekakor nekaj posebnega, saj se ujemajo s splošnim ideološkim kontekstom v času svojega nastanka, hkrati pa imajo specifično intonacijo in povednost.
Preberite več
Na zalogi
Redna cena: 28,90 €
Prihranek: 20,00 € (69%)
Spletna cena: 8,90 €
Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

za naročila nad 40 €.

Hitra dostava

Hitra dostava

Naročila oddana do 12.00 odpošljemo isti dan.

Knjige na zalogi

Knjige na zalogi

98 % izdaj je na zalogi.

Ne samo v tisti ruski literaturi, ki svojo osnovo črpa v vojaškem življenju, tudi v širšem literarnem smislu pomeni vojaška platonovščina enega izmed redkih in izvirnih pojavov izjemno pretanjene duhovne proze. Črtice o vojni so pazljivo in doživeto izpisane eksistencialistične povesti o junakih, mučencih in reševalcih življenja. »Uporniki so, ker ljubijo svoje otroke bolj, kot sovražijo Hitlerja«, je ob njihovem pisanju zapisal Platonov leta 1943.

Kot v uvodni besedi k črticam ugotavlja literarna kritičarka Natalija Vasilijevna Kornienko, so Platonova uvrščali v različne literarne struje, saj so ga imenovali realist, a tudi socrealist, nadrealist, postmodernist, utopist in tudi antiutopist, saj je v njegovem literarnem svetu mogoče najti lastnosti najrazličnejših stilov, poetik, ideoloških in filozofskih sistemov. Ne glede na to pa Platonov s svojim pisanjem premore svojevrstno poetiko spomina, s čimer je več kot izpolnil temeljno nalogo, ki jo ima po njegovem mnenju umetnost: »Spreminjanje estetike v etiko.«

Knjiga Smrti ni prihaja med slovenske bralce ob sedemdeseti obletnici konca druge svetovne vojne.

O AVTORJU:
Andrej PLATONOV, (1899– 1951) je eden največjih ruskih prozaistov 20. stoletja, nekateri pa ga po njegovi izrazni moči primerjajo tudi z Dostojevskim. Njegova dela iz dvajsetih in tridesetih let prejšnjega stoletja so bila med Stalinovim obdobjem, ki je imel do njega zelo ambivalenten odnos, v veliki meri porinjena v ozadje, ponovno pa so se začela pojavljati v šestdesetih letih dvajsetega stoletja. Najpomembnejše njegovo delo je roman Čevengur, ki je bil v Parizu objavljen šele leta 1972, v slovenščino pa preveden leta 1994 (slovenskim bralcem je poleg tega v knjižni obliki dostopna tudi njegova zbirka kratkih zgodb Morje mladosti /1934, sl. prevod 2007/).

Zgodbe in romani Platonova izražajo vplive kolektivizacije in industrializacije na kmete. Njegov izvirni jezik spodkopava »uradno« pripovedništvo tega obdobja. Utopična proza, obarvana s krščansko simboliko ter satiro, prikazuje sovjetsko družbo v času socializma, zato so Platonova razglasili za anarhista in antikomunista. Med vojno, ko je veliko pisal – izbor njegovih izjemnih črtic pod skupnim naslovom Smrti ni je v pričujoči knjigi – je zbolel za tuberkulozo in umrl leta 1951. Čeprav je bil relativno neznan v času svoje smrti, je bil njegov vpliv na poznejše pisatelje precejšnji, aktualen pa ostaja vse do današnjih dni.

##
Bralci

Zaupalo nam je že

32.140

bralcev

Paketi

Odposlali smo že

42.382

paketov

Knjige

V prodaji imamo

7.810

knjig

newsletter_image

Prijava na e-novice

Bi želeli, da vas obveščamo o naših akcijah, novostih, prednaročilih in ostalih ugodnostih?
Prijavite se na e-novičke.

Podjetje Avrora AS d.o.o. bo z vašim soglasjem interno obdelovala osebne podatke, ki so navedeni v spodnjem obrazcu in jih uporabila za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil na koncu vsake e-novice ali preko maila info@galarna.si