0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
-35%

Srebreniški inferno: pismo iz Bosne za Danteja Alighierija

0 (Št. mnenj 0, ocena iz Goodreads)
Avtor: Džemaludin Latić
Založba: UMco
Leto izida: 2015
Prevajalec: Branko Gradišnik
ISBN: 978-961-6954-29-7
Srebreniški inferno je pesnitev v osemnajstih spevih, izpisanih v dantejevskih tercinah in v arhaični bošnjaščini, posuti s turcizmi in islamizmi do te mere, da je avtor dodal več kot dvesto večinoma semantičnih opomb. Znani bošnjaški skladatelj Đelo Jusić je, navdihnjen od pesnitve, zložil pretresljiv oratorij, ki so ga leta 2003 izvedli v Potočarih, na kraju, kjer so si našli in si še iščejo svoje počivališče pod rušo tisoči žrtev srebreniške tragedije. Poslej se oratorij vsako leto izvaja pri potočarskem spomeniku ob dnevu genocida nad srebreniškimi muslimani. Osrednji lik epa je neznana Bošnjakinja, sleherniški lik žrtve (in junakinje), ki se znajde v Srebrenici in v koloni nasilno preseljenih tamkajšnjih Bošnjakinj šele proti koncu, po treh letih trpljenja od nesmislov in hudobij vojne v Bosni, v katerih najprej izgubi svoje najdražje, potem pa preživotari tri leta moškega zlorabljanja v vrsti bordelskih taborišč. Mehka vezava, 210 x 15 cm, 324 strani.
Preberite več
Na zalogi
Redna cena: 24,90 €
Prihranek: 8,72 € (35%)
Spletna cena: 16,19 €
Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

za naročila nad 40 €.

Hitra dostava

Hitra dostava

Naročila oddana do 12.00 odpošljemo isti dan.

Knjige na zalogi

Knjige na zalogi

98 % izdaj je na zalogi.

RECENZIJA BUKLA:

Latić (1957) je eden najpomembnejših in večkrat nagrajenih bošnjaških pesnikov, ki poleg drugega predava komentar Korana na Univerzi v Sarajevu ter teorijo književnosti na Islamski pedagoški akademiji v Novem Pazarju. Zaradi političnih nazorov je bil v osemdesetih letih zaprt, kasneje pa je bil urednik raznih literarnih revij ter tudi družbenopolitično aktiven. Prva pesniška zbirka mu je izšla leta 1980, najbolj znan pa je po Srebreniškem infernu iz leta 2001, ki ga je napisal kot opomin na srebreniški pokol julija leta 1995 – to je najstrašnejši zločin na evropskih tleh po drugi svetovni vojni –, ko so enote Vojske Republike Srpske pod poveljstvom generala Ratka Mladića v mestu Srebrenica (BiH) in okolici pomorile več kot osem tisoč Bošnjakov (bosenskih muslimanov), po večini mož in fantov.

Srebreniški inferno je pesnitev v osemnajstih spevih, izpisanih v dantejevskih tercinah in v arhaični bošnjaščini, posuti s turcizmi in islamizmi do te mere, da je avtor dodal več kot dvesto večinoma semantičnih opomb. Znani bošnjaški skladatelj Đelo Jusić je, navdihnjen od pesnitve, zložil pretresljiv oratorij, ki so ga leta 2003 izvedli v Potočarih, na kraju, kjer so si našli in si še iščejo svoje počivališče pod rušo tisoči žrtev srebreniške tragedije. Poslej se oratorij vsako leto izvaja pri potočarskem spomeniku ob dnevu genocida nad srebreniškimi muslimani. Osrednji lik epa je neznana Bošnjakinja, sleherniški lik žrtve (in junakinje), ki se znajde v Srebrenici in v koloni nasilno preseljenih tamkajšnjih Bošnjakinj šele proti koncu, po treh letih trpljenja od nesmislov in hudobij vojne v Bosni, v katerih najprej izgubi svoje najdražje, potem pa preživotari tri leta moškega zlorabljanja v vrsti bordelskih taborišč. Srebrenica je, kot pravi avtor »simbol kulminacije trpljenja muslimanov na Balkanu«. Srebreniški inferno, ki ga kot svoje novo remek delo z velikim posluhom za njegove specifičnosti prevedel in spremno besedo napisal Branko Gradišnik, tako postavlja verzni spomenik vsem žrtvam človeškega zla nasploh. Zgodilo se je silno zlo, a kot nakazuje Latić, ga je mogoče z vero v Boga in Človeka vendarle preseči, da nastane tudi kaj dobrega. Srebreniški inferno v slovenskem prevodu izhaja ob dvajseti obletnici srebreniške tragedije.

##
Bralci

Zaupalo nam je že

32.244

bralcev

Paketi

Odposlali smo že

44.762

paketov

Knjige

V prodaji imamo

7.956

knjig

newsletter_image

Prijava na e-novice

Bi želeli, da vas obveščamo o naših akcijah, novostih, prednaročilih in ostalih ugodnostih?
Prijavite se na e-novičke.

Podjetje Avrora AS d.o.o. bo z vašim soglasjem interno obdelovala osebne podatke, ki so navedeni v spodnjem obrazcu in jih uporabila za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil na koncu vsake e-novice ali preko maila info@galarna.si