0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
-5%

Usodna strast 2: šus adrenalina, direkt v žilo, za vedno

0 (Št. mnenj 0, ocena iz Goodreads)
Avtor: Gregor Pavšič
Založba: Samozaložba
Leto izida: 2018
ISBN: 9789619338711
Drugo nadaljevanje knjige Usodna Strast 2 se dotika avtomobilskih dirk v Sloveniji. Pripoved je razdeljena na 15 poglavij na skupno 352 straneh, ki poskušajo prek posameznih primerov pokazati na kompleksnost avtošporta, prikazati posameznike z različnih področji, osvetliti več zornih kotov tega adrenalinskega športa in predvsem odgovoriti na izvor dirkaške strasti. Zakaj avtomobilski šport tako premami, kaj prinaša najrazličnejšim akterjem in kaj podžiga to strast, da avtomobilizem živi in bo živel naprej tudi v naslednjih generacijah?
Preberite več
Na zalogi
Redna cena: 25,00 €
Prihranek: 1,25 € (5%)
Spletna cena: 23,75 €
Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

za naročila nad 40 €.

Hitra dostava

Hitra dostava

Naročila oddana do 12.00 odpošljemo isti dan.

Knjige na zalogi

Knjige na zalogi

98 % izdaj je na zalogi.

"Zakaj toliko dati in tako malo materialnega prejeti? Zapraviti denar, biti neprespan, utrujen, zbit do zadnje kosti? Potem pa zmagaš, uresničiš sanje in srkneš šampanjec. Potem ti je vse jasno. Zato ker si živ in ker imaš rad življenje. Lov za osebno srečo in zadovoljstvom. Zato je tudi tako težko nehati, razumete?"

Za knjigo Usodna Strast 2 so spregovorili: Andrej Jereb, Aleš Črnivec, Andrej Mrak, Blanka Kacin, Mitja Holynski, Darko Peljhan, Boštjan Avbelj, Drago Božič, Davorin Zupan, Drago Turnšek, Stojan Pirjevec, Slavko Komel, Slavko Dekleva, Drago Zonta, Ferdo Poberžnik, Igor Akrapovič, Franci Jerančič, Domen Jerančič, Nina Jerančič, Miran Kacin, Marko Kožar, Brane Kuzmič, Rudi Šali, Matjaž Korošak, Matjaž Levstek, Mičo Milosavljevič, Leon Poberaj, Tim Novak, Rok Freyer, Aleš Mrzel, Roman Kokalj, Rok Turk, Igor Turk, Anica Turk, Tomaž Kavčič, Romana Zrnec, Sanja Smrdelj, Marko Mlakar, Miha Simončič, Samo Valant, Aleš Pušnik, Janez Milavec, Rajko Brus, Silvan Lulik, Andrej Vidic, Janko Slokar, Dagmar Šuster, Romana Zrnec in ostali.

»Prvo knjigo Usodna strast sem napisal, ker sem čutil izjemno željo, da zapišem svoje videnje, svojo zgodbo in razlago avtomobilskega športa. Knjiga je bila prva tovrstna v Sloveniji, naletela je na zelo dober odziv in jeseni leta 2016 je začelo nastajati njeno nadaljevanje. To je osredotočeno na Slovenijo. Knjiga je poklon vsem tistim, ki so že ali pa še bodo prijeli za dirkaški volan in to zgodbo peljali naprej. Knjiga je tudi za tiste, ki jo bodo pokazali svojim vnukom in jim z njo pomagali razložiti, s kakšno strastjo so nekoč počeli nekaj tako imenitnega in krasnega.«
- Gregor Pavšič

Trda vezava, 17 x 24 cm, 348 strani.

VIDEO PREDSTAVITEV KNJIGE:

https://www.youtube.com/watch?v=WRt0aKkowAM

POGLAVJA KNJIGE: 

1. UVODNIK

Kako sem v arhivih brskal in našel Dušana Maleriča in kako sem stopil na dvoletno pot izdelave knjige Usodna Strast 2. Kaj ta pomeni meni in kakšno sporočilo prinaša vsem tistim, ki jih je strast do avtomobilskega dirkanja na različne načine priklenila na ta izjemni šport adrenalina, življenjske energije, izjemne tehnike, psihologije in nepredvidljivosti.

2. PRVI VŽIG MOTORJA

Zgodba o občutkih dirkača nekoč in danes, ko se odpelje na prvi štart v sezoni ali celo v karieri. Ko zasliši prvi zvok motorja, kako se počuti v dirkalniku in kako se ti občutki spreminjajo skozi kariero. Pripoved Janeza Milavca in Aleša Pušnika, dveh legendarnih voznikov relija. “Si že videl dirkača, ki pred štartom ne gre lulat? Ni junaka, vsi gredo. Od ‘lokalca’ do svetovnega prvaka,” je povedal Milavec.

3. ISKRICA V OČEH DIRKAČA

Kako so začeli svoje kariere, kako so prišli do prvih avtomobilov, kako so jih skrivali pred starši in na kakšen način so nekoč in danes prišli do potrebnega denarja za dirkanje. Avtomobilski šport je dirkače zasvojil in kljub temu, da je zahteval izjemno veliko odrekanja, denarja in dni zdoma, so v njem neopisno uživali.

4. “BRZINC”

Hitrostna preizkušnja ali v žargonu poimenovana “brzinc” je tisto okolje, ki v reliju piše izjemne zgodbe. To ni dirkališče z natančno znanimi ovinki in pogoji, temveč improvizirana dirkaška steza s komaj verjetnimi pastmi, nepredvidljivimi situacijami in nikoli prav znanim scenarijem razpleta. Kaj vse se je in se še vedno dogaja v tem svetu zaprte ceste?

5. CESTE SO RODILE STRAST

Pred stoletjem je Slovence navduševal makadam na Ljubelj, nato so se pionirske dirke dogajale še na nekaterih drugih cestah. Na primer po makadamu na Rovtarico, pa na Gorjance in leta 1978 v sklopu prvega relija Saturnus tudi na Planinske ride. Roman Kokalj, eden vodilnih pri marketingu v tovarni Saturnus je imel takrat vizijo promocije tovarne prek avtomobilskih dirk in še danes jih natančno podoživlja. Sodnik na prvem Saturnusu je bil poznejši znani dirkač Silvan Lulik, ti ovinki pa so nad avtomobilskim športom navdušili še marsikaterega poznejšega akterja slovenskih dirk …

6. ZGODBE OVINKOV

Če se zapeljemo po najbolj znanih hitrostnih preizkušnjah slovenskega relija, ob trasi lahko opazimo številne zanimive posameznike. Od zvestega snemalca slovenskih dirk, do vedno nasmejanega dirkača iz Ajdovščine, pa navdušencev z Vojskega, ki so skritega v grmovju pod cesto našli zapuščeni avstrijski ford escort.

7. DRUŽINSKO DIRKANJE

Marsikateri slovenski dirkač je bil lahko uspešen le zaradi skrajno vztrajne podpore svoje družine. Zgodba o takih družinskih projektih, na primer doma pri Roku Turku, Alešu Preku, pa Jerančičevih … Vsi so se odločili za skupno pot odrekanja in lova za končnim ciljem. Nobenemu med njimi ni žal.

8. SLOVENSKI JUNAKI

Kako so nekateri vozniki v Sloveniji z rezultati, zgledom in vožnjo vlekli naprej priljubljenost in širšo odmevnost avtomobilskega športa. Od Aleša Pušnika, Braneta Kuzmiča, Darka Peljhana, Andreja Jereba …

9. ZA VRATI DOMAČE GARAŽE

Spomini na najbolj vrhunske dirkalnike, ki so bili v lasti slovenskih voznikov. Od slavne “Kuzmičeve petke”, do dirkalnikov kit car, edinega avtomobila WRC, pa do edinega preostalega dirkalnika skupine B v slovenskih rokah. Nekatere tudi danes še vedno najdemo v slovenskih garažah.

10. STRAST ZASEBNIKOV

Zgodbe o Slovencih, ki niso nikoli dirkali, a so s svojim delom na drugih področjih skrbeli za podporo avtomobilskemu športu. Poslovnež s strastjo do dirk, vrhunski organizator gorskohitrostnih dirk, zakonski par v vlogi funkcionarjev, oče in sin kot neutrudna fotografa, zanesenjak z željo po izdelavi dirkalnih avtomobilov in ostali. Za knjigo je o strasti, ki ga je pognala v vrhunski svet gospodarstva in svetovnega avto-moto športa, spregovoril tudi Igor Akrapovič.

11. SEKUNDA DO ZMAGE

Hitrost, neizmerno skrajno dirkanje in dinamičnost so glavni magneti gorskohitrostnih dirk. Kako obvladati hitrost, stres in potrebno tveganje? Kako v ključnem trenutku dirke narediti še korak naprej, stopiti iz lastne cone udobja? Kako na krožnih dirkah in tudi v reliju napasti takrat, ko gre za biti ali ne biti …

12. VAKUUM VROČEGA AVTOMOBILA

Ko se zaprejo vrata dirkalnega avtomobila, v njem nastane prav posebno okolje. Polno je zanimivih psiholoških trenutkov in obremenitev. Kako na dirkanje z desnega sedeža gledajo sovozniki, kako skrbijo za pravo razpoloženje in kakšno vlogo imajo lahko v dirkanju dekleta?

13. NESREČNA TRINAJSTA

Vožnja na sami meji se žal vselej ne konča po željah dirkača in nesreče so sestavni del vsakega avtomobilskega športa. Številni vozniki so imeli vsaj kak tak primer v svoji karieri. Kako so se odzvali, kaj so razmišljali na naslednji dirki? Z Mitjo Holynskim smo obiskali ovinek, kjer je v eni najhujših nesreč na slovenskih dirkah nekoč skoraj izgubil življenje …

14. LOV ZA TALENTI

Je napredovanje z nacionalne na bolj odmevno mednarodno raven za slovenske avtomobilske športnike res nemogoče? Kako so nekoč pokalna tekmovanja rojevala talente, zakaj Slovenija še nima dirkališča, kako mlade talente iščejo in vzgajajo v tujini …

15. CIGARETNI DIM

Kako avtomobilske dirke zasvojijo, kako postanejo način življenja in iskanja osebne sreče posameznika. Obleči dirkaški kombinezon in iti tja do štartne črte nikakor ni le brezglavo ‘tiščanje’, ampak želja in energija po marsičem večjem. Kako strast žene naprej mlajše in starejše voznike, koliko lahko nudijo v najtežjih trenutkih življenja in zakaj bo prav tako ta strast preživela vse generacije …

##
...
Bralci

Zaupalo nam je že

32.140

bralcev

Paketi

Odposlali smo že

42.382

paketov

Knjige

V prodaji imamo

7.810

knjig

newsletter_image

Prijava na e-novice

Bi želeli, da vas obveščamo o naših akcijah, novostih, prednaročilih in ostalih ugodnostih?
Prijavite se na e-novičke.

Podjetje Avrora AS d.o.o. bo z vašim soglasjem interno obdelovala osebne podatke, ki so navedeni v spodnjem obrazcu in jih uporabila za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil na koncu vsake e-novice ali preko maila info@galarna.si