0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
-5%

Utopija pravil

Beletrina ZBIRKA KODA

0 (Št. mnenj 0, ocena iz Goodreads)
Avtor: David Graeber
Založba: Beletrina
Leto izida: 2017
ISBN: 9789612842888
Zakaj se vsak poskus, da bi zmanjšali goro »papirologije«, ki zaznamuje naše vsakdanje življenje, vselej izjalovi in izteče v še gostejšo mrežo čedalje bolj zapletenih birokratskih postopkov? Kot pravi avtor Utopije pravil, je današnji svet talec popolne birokratizacije.
Preberite več
Dobava od 5 - 7 dni
Redna cena: 27,00 €
Prihranek: 1,35 € (5%)
Spletna cena: 25,65 €
Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

za naročila nad 40 €.

Hitra dostava

Hitra dostava

Naročila oddana do 12.00 odpošljemo isti dan.

Knjige na zalogi

Knjige na zalogi

98 % izdaj je na zalogi.

Birokracija ni več tarča posmeha ali satire, kot je bila še pred časom, temveč odločilno sooblikuje skorajda vsak vidik življenja v razvitem svetu; njena sprepletenost s prostorom političnega sega vse od uravnavanja borznih dobičkov do groženj z vojnami. Graeber se sprašuje po razlogih za »skrivni čar« neskončnih pravil in regulacije, pri tem pa se s svojim multidisciplinarnim pristopom loteva tako vzpona desničarskih ekonomistov in ideologij kakor pomena ljudskih običajev na Madagaskarju, detektivskih zgodb in stripov o Batmanu. Rezultat je živahno napisano in pronicljivo delo s področja politične antropologije.

Trda vezava s ščitnim ovitkom, 17 x 23,5 cm, 222 strani.

RECENZIJA BUKLA:

"Davida Graeberja (1961), anarhističnega antropologa, ki predava na Londonski poslovni šoli, v slovenščini že poznamo po njegovem monumentalnem delu Dolg: prvih 5000 let in po knjižici Fragmenti anarhistične antropologije. V zbirki esejev Utopija pravil se je Graeber lotil birokracije, pri čemer jo obravnava z različnih perspektiv; po eni strani kaže, kako se je ta že tako razbohotila in zažrla v naše vsakdanje življenje, da jo že skoraj sprejemamo za nekaj vsakdanjega (kar kaže zmanjšanje pogostosti njenega omenjanja v medijih), po drugi strani pa se je njena navzočnost v našem življenju povečuje in privzema različne oblike, na kar kaže povečevanje števila obrazcev in druge papirologije v zadnjem obdobju (to se seveda ne nanaša samo na javne institucije, temveč tudi na zasebni sektor, denimo banke).

Graeber birokracije seveda ne interpretira le negativno, saj, denimo, ugotavlja, kako je bila nemška birokracija nekoč celo zelo učinkovita, vendar ob tem, tudi z navedbo Webrovega citata »Birokratska uprava je po svoji naravi vedno uprava, ki izključuje javnost. Birokracija prikriva svoje znanje in početje pred kritiko, koliko je to le mogoče … Pojem uradne tajnosti je njena posebna iznajdba in ničesar ne brani bolj fanatično kot prav to držo, ki je zunaj teh specifično opredeljenih področij ni mogoče povsem trezno utemeljiti« ugotavlja, da potem, ko enkrat vzpostavite birokratski sistem, ne morete več brez njega, ne morete se ga – že od časov starega Egipta naprej – več znebiti, ta pa vse bolj začne živeti po svoje in se krepi tako močno, da brez njega ne more delovati še tako absoluten monarh. Utopija pravil je več kot aktualna knjiga, ki je kot nalašč za nenehno vrednotenje ustreznosti potrebnosti birokratsko administrativnega dela.

(Samo Rugelj; Bukla 138-139)

##
Bralci

Zaupalo nam je že

32.244

bralcev

Paketi

Odposlali smo že

44.762

paketov

Knjige

V prodaji imamo

7.956

knjig

newsletter_image

Prijava na e-novice

Bi želeli, da vas obveščamo o naših akcijah, novostih, prednaročilih in ostalih ugodnostih?
Prijavite se na e-novičke.

Podjetje Avrora AS d.o.o. bo z vašim soglasjem interno obdelovala osebne podatke, ki so navedeni v spodnjem obrazcu in jih uporabila za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil na koncu vsake e-novice ali preko maila info@galarna.si