Divja leta - Jadran Krt broširano - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov

Drage bralke in bralci, BON-2021 lahko koristite tudi za nakupe knjig v knjigarni Galarna.si. Najnižji možni znesek koriščenja bona je 50 €.

Količina:

0


Znesek:

0,00

Divja leta - Jadran Krt broširano

Divja leta - Jadran Krt broširano
 • Redna cena:

  18,90 €

 • Popust:

  14,91 € (79%)

 • Spletna cena:

  3,99 €

 • Avtor:

  Sue Townsend

 • Založba:

  Avrora

Zaloga: ni na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Jadran Krt - Divja leta predstavlja vrnitev legendarne, kultne in duhovite oseb, ki jo marsikdo pozna iz tv nadaljevanke Skriti dnevnik Jadrana Krta. Tokrat je Jadran Krt končno dosegel telesno zrelost, toda še zmeraj si ne more pomagati, da se v svojem dnevniku ne bi izživljal kot naiven mladostnik. Ko se ga je Pandora naposled le uspela otresti, se je po tolažbo zatekel k Blanki, gradbeni inženirki, ki dela kot natakarica. Razpet med službo pomivalca posode in pisanjem svojega epskega romana upa, da mu ne bo treba več dolgo čakati na slavo in bogastvo.

Mehka vezava, 13,5 x 20,5 cm, 247 strani.

Sreda, 3. april

"Star sem štiriindvajest let in en dan. Vprašanje: kaj sem ustvaril v življenju? Odgovor: nič.
Danes je umrl Graham Greene. Pred štirimi leti sem mu pisal in ga opozoril na slovnično napako v njegovi knjigi Človeski faktor.
Ni mi odgovoril"

O AVTORICI:

Sue Townsend se je rodila leta 1946 v Leicestru v Veliki Britaniji. Pri petnajstih je pustila šolo in opravljala različna dela, od delavke v tovarni do trgovske pomočnice, potem pa v osemdesetih letih zaslovela s Skrivnim dnevnikom Jadrana Krta, starega 13 3/4 (1982) in njegovim nadaljevanjem Rastoče težave Jadrana Krta (1984).
Velika uspešnica je bil tudi njen roman za odrasle Midve s kraljico (1991). Poleg daljših proznih del je napisala vrsto gledaliških, radijskih in televizijskih iger, v svojih literarnih delih pa najpogosteje humorno opisuje razmere v sodobnih angleških mestih in predmestjih.

V seriji dnevnikov Jadrana Krta je doslej izšlo osem naslovov, od tega jih je v slovenščino že prevedenih pet.

Jadran Krt v slovenščini:
Skrivni dnevnik Jadrana Krta, starega 13 3 (Mladinska knjiga, 1987)
Rastoče težave Jadrana Krta, starega 13 3 (Mladinska knjiga, 1988)
Resnične izpovedi Jadrana Alberta Krta, Margaret Hilde Roberts in Susan Lilian Townsend (Mladinska knjiga, 1991)
Jadran Krt: Divja leta (Avrora, 2010)
Jadran Krt pije kapučino (Mladinska knjiga, 2002)


SPLOŠNO O KNJIGAH O JADRANU KRTU

Jadran Krt, izmišljeni (anti)junak serije knjig angleške pisateljice Sue Townsend, se je prvič pojavil v radijski igri leta 1982, nato pa zaživel v knjigah, napisanih v obliki dnevnika in pisem. Predvsem prvi dve, Skrivni dnevnik Jadrana Krta, starega 13 3 in Rastoče težave Jadrana Krta, sta navdušili bralce vseh generacij, saj sta realističen in humoren zapis dogajanj v življenju odraščajočega fanta, hkrati pa sta ujeli duha časa Britanije v obdobju "železne lady" Margaret Thatcher. Dokaz, da je Jadran Krt prava popkulturna ikona, je tudi dejstvo, da so o njem posneli film, tri televizijske serije, na oder postavili muzikal in razvili celo računalniško igrico … Townsendova pa velja za najbolje prodajano britansko pisateljico v 80. letih!
Najstniške tegobe in politika
Serija knjig o gospod(ič)u Krtu ima dve glavni temi: prva so Jadranove želje in cilji v življenju (poročiti se s svojo najstniško ljubeznijo, objavljati pesmi in romane, si zagotoviti finančno varnost …) in njegova popolna nezmožnost, da bi jih dosegel. Druga tema pa je prikaz družbene in politične situacije v Britaniji, še posebno levičarske struje 80. let: Jadranova starša se ločita v času, ko je bila to še redkost, njegova mati postane goreča feministka, njegova simpatija in "ljubezen življenja" Pandora in njeni starši pa so člani intelektualiziranega levičarskega srednjega razreda. Humorne situacije nastajajo ravno zaradi trka družbenih sil, ki vplivajo tudi na zelo običajno gospodinjstvo Krtovih v zelo običajnem delu osrednje Anglije.
Ujet v disfunkcionalni družini (in družbi)
Jadran Krt, rojen 2. aprila 1967, je odraščal v Leicestru, zelo navadnem mestecu sredi Anglije, kjer je tudi Townsendova preživela večino svojega življenja. Do 15. leta je bil edinec, nato pa se je rodila sestra Rozi, njegovo popolno nasprotje. Jadran je bil v veliko pogledih povprečen fant, ne pretirano priljubljen ali športno nadarjen, a mu je šlo v šoli kar dobro in je imel prijatelje. Globoko v sebi je verjel, da je trpeči veliki pisec in je leta pisal roman, ki pa ni nikoli izšel ... Osrednje osebe v Jadranovem najstniškem življenju so lepa in pametna, skratka "popolna", simpatija Pandora, pa prijatelj Nigel, ki pozneje spozna, da je gej, upokojenec Bert, (nekdanji) skinhead Barry, ki mu Jadran pomaga na poti do pesniške in pisateljske slave in mu jo nato zelo zavida …
Jadranova družina je disfunkcionalna, kot se za komedijo spodobi. Njegova starša Pavlina in Jurij Krt sta ne ravno razgledana delavca, ki veliko pijeta in kadita. Večino časa sta brezposelna, se ločita in spet poročita, večkrat se zapletata v zunajzakonska razmerja. Jadranova sestra odraste v uporniško in drzno dekle, popolnoma drugačno od Adriana. A se dobro razumeta in Jadranu se zdi, da je ona edina, ki ga razume. Pozneje veliko mlajši mož Jadranove mame Jadranu celo spelje punco Blanko, tako da si z mamo skupaj zdravita zlomljeno srce.

Mnenja bralcev:
Siol_Jadran_Krt.pdf