0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
-5%

Na pragu prebujenja; Svetovi sanj v budizmu

Koda

0 (Št. mnenj 0, ocena iz Goodreads)
Avtor: Nina Petek
Založba: Beletrina
Leto izida: 2022
ISBN: 9789612848682
Študija docentke na ljubljanski Filozofski fakulteti in direktorice Inštituta za študije meništva in kontemplativne znanosti dr. Nine Petek Na pragu prebujenja: Svetovi sanj v budizmu prinaša v naš prostor nekaj prav posebnega, saj nam odstira tančico v sanjske krajine. Knjiga, ki je podprta s prevodi izbranih besedil budizma, se začne z rojstvom sanj, saj brez njih ne bi bilo ne Buddhe ne budizma, zapiše avtorica.
Preberite več
Na zalogi
Redna cena: 27,00 €
Prihranek: 1,35 € (5%)
Spletna cena: 25,65 €
Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

za naročila nad 40 €.

Hitra dostava

Hitra dostava

Naročila oddana do 12.00 odpošljemo isti dan.

Knjige na zalogi

Knjige na zalogi

98 % izdaj je na zalogi.

Študija razpira številne teme, med drugim se sprašuje, kdo sanja sanje, kdo jih zna interpretirati in kakšni so na primer pragmatični in terapevtski vidiki sanj. Avtorica Nina Petek povsem v slogu knjige podaja tudi svoj razmislek o njenem nastanku in pomenu: »Ob snovanju tega drobnega sestavka sedim sredi prostrane, od sonca razbeljene skalnate himalajske puščave v odročni dolini Zanskar, na območju indijskega zveznega teritorija Ladakh, pod meditacijsko votlino legendarnega budističnega jogija Narope v okolici samostana Dzongkhul, nekje na meji med budnostjo in sanjami, ter premišljujem o skrivnostnih budističnih puščavnikih in puščavnicah, t. i. jogijih in jogini, ki so mi, po naključju ali neki nevidni sili usode, v preteklih dneh prekrižali pot – prvič sicer že pred nekaj leti na sledi mojih prvih raziskav o življenjih in meditacijskih praksah budističnih mojstrov, ki se v zavetjih težko dostopnih gorskih vršacev poleg številnih duhovnih tehnik urijo tudi v preiskovanju narave svojih sanj.«

Takrat se je začel vztrajno prebujati tudi navdih za študijo s prevodi izbranih besedil iz tradicije budizma Na pragu prebujenja: Svetovi sanj v budizmu, saj je prvič, onkraj zgolj kopice teoretičnega znanja, zares dognala neizmerno vrednost sanj, ki niso zgolj brezpredmetna kaotična vsebina, skovana iz mentalnih ostankov naših budnih življenj, ampak prizorišče razodevanja vrhovnih resnic o nas samih in svetu. »Poleg dognanj, usvojenih v okviru omenjenih raziskav, je študija tudi plod mojega večletnega preiskovanja teoretičnih vidikov budistične filozofije, ki je med drugim zaznamovana s preizpraševanjem meja med vidnim in nevidnim, resničnostjo in iluzijo, budnostjo in sanjami, delo pa je poleg analize naukov o sanjah v različnih šolah budizma podprto tudi s prevodi, večinoma iz sanskrta, odlomkov izbranih budističnih besedil, ki razpirajo osupljive sanjske svetove, vse od sanj kraljice Maje, matere Siddharthe Gavtame Buddhe, utemeljitelja budizma, prek pisane palete najrazličnejših tipov sanj, tj. preroških, vzporednih oz. hkratnih sanj, prijetnih sanj in nočnih mor, do sanj izurjene sanjalke, jogine Nigume, katere skrivno učenje o tehniki sanjanja jogiji in jogine skrbno negujejo še danes.

Ta neuklonljiva vez sanj, ki sega že pred rojstvo Buddhe, pravzaprav piše zgodovino tradicije in hkrati njeno prihodnost, saj vse pretekle, sedanje in še nedosanjane sanje spaja v živo prisotnost, študija, stkana iz drobcev sanjskih popotovanj, pa vabi k vzpenjanju po tujih in svojih lastnih, še neuhojenih in nepredvidljivih sanjskih poteh, k prebujenju v sanje, pred prag, s katerega se razliva svetloba, ki osvetljuje najobskurnejše kotičke naših budnih življenj,« je povedala Nina Petek. Nujno branje za vse, ki bi se radi podali v skrivnostni svet sanj.

"Iz drobcev sanjskih svetov s te neuklonljive sanjske vezi je osnovana tudi ta knjiga, vse od sanj kraljice Maje iz rajskega udobja razkošne palače, ki je podelila rojstvo Buddhi in budizmu, do sanj tantrične jogini Nigume v himalajskih gorovjih, ki je iz svojih sanj povila številne mojstre, ki se v premagovanju iluzij v sanjah mojstrijo še danes." 

Trda vezava s ščitnim ovitkom, 16,5 x 24,0cm, 444 strani.

O AVTORICI:

Nina Petek (1986) je docentka na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in direktorica Inštituta za študije meništva in kontemplativne znanosti. V okviru svojih raziskav hindujskih in budističnih filozofskih sistemov sodeluje tudi s tujimi znanstvenoraziskovalnimi institucijami, predvsem z Oxfordskim centrom za hindujske študije Univerze v Oxfordu. Kot prevajalka iz sanskrta je sodelovala pri zbirki rgvedske himnike Áva rohatiy aviká ná súryah. Izbor iz rgvedske himnike: prevodi in študije (2020) in antološko zasnovanem učbeniku Razgledi po staroindijski književnosti (2021). Nedavno je izšla tudi njena monografija Bhagavadgita: onstran vezi, tostran svobode (2021).

Bralci

Zaupalo nam je že

32.140

bralcev

Paketi

Odposlali smo že

42.382

paketov

Knjige

V prodaji imamo

7.810

knjig

newsletter_image

Prijava na e-novice

Bi želeli, da vas obveščamo o naših akcijah, novostih, prednaročilih in ostalih ugodnostih?
Prijavite se na e-novičke.

Podjetje Avrora AS d.o.o. bo z vašim soglasjem interno obdelovala osebne podatke, ki so navedeni v spodnjem obrazcu in jih uporabila za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil na koncu vsake e-novice ali preko maila info@galarna.si