Količina:

0


Znesek:

0,00

AKTUALNO: Izšel je novi roman Draga Jančarja!

Izšel je novi roman Draga Jančarja 'In ljubezen tudi', ki govori o tragiki in grotesknosti zgodovine!

Eden najvidnejših slovenskih pisateljev se (ponovno) podaja na ulice rodnega Maribora, zaznamovane z grenkimi sledmi vojnih grozot, tihih hrepenenj in srečanj, ki se nikoli več ne bodo ponovila.

V ozadju opisuje okupirani Maribor, upornike v pohorskih gozdovih, koncentracijska taborišča na severu Evrope. V štirih poglavjih se odvijajo zgodbe ljudi, ki skušajo braniti vsak svojo ljubezen pred nesmislom zla in porazom človeškega dostojanstva. Toda tudi ljubezen se enkrat skrka in utrudi, kar je zapisano v Byronovi pesmi, ki jo leta kasneje bere ena od junakinj romana, ko po naključju v knjigarni vzame knjigo s police.

''Drago Jančar je nedvomno najbolj plodovit, najbolj nagrajevan, doma in v tujini, najbolje prodajani in najbolj prevajani slovenski avtor," je o njem zapisala Vesna Milek, novinarka Dela.

O samem romanu je avtor dejal, da je kot vsako obsežnejše delo večplasten, ima več razsežnosti.

»Če bi ga moral na kratko označiti, je to roman o ljubezni, ni ljubezenska zgodba. To je roman tem ali je ljubezen mogoča v tako divjem času okupacije, gverilskega bojevanja, nasilja prevzemanja oblasti. V njem se razpletajo zgodbe štirih junakov, dveh moških in dveh žensk, ki zaidejo v kolesje zgodovine in skušajo pri tem ohraniti ljubezen – nekaj kar je najglobljega, duhovnega pa tudi povsem fizičnega med ljudmi, med moškim in žensko. Ohraniti dostojanstvo in priti iz tega cel. Vsi glavni protagoniste prežive, vendar povsem spremenjeni. Gre za mlade ljudi, tudi ko sem jih poznal (v romanu sicer ne gre za resnične osebe), so bili še razmeroma mladi. Vojni čas jih je postaral, niso bili več to, kar so bili.«