Količina:

0


Znesek:

0,00

UVODNIK iz revije Moj malček o 'Vzgajanje strastnih bralcev'

 UVODNIK IZ ZADNJE REVIJE MOJ MALČEK, v katerem so predstavili izjemno vzgojno knjigo 'Vzgajanje strastnih bralcev'

"PET NA DAN"

Zase mislim, da sem strastna bralka. Vsak mesec preberem vse tiste knjige za otroke, starše in vzgojitelje, ki so predstavljene v reviji na Knjižnih policah, poleg kupčka tistih, ki sem jih izbrala zasebno. V otroške slikanice se tako potopim, da se smejim na glas in da z lepimi ilustracijami – to moraš videti! – motim še sodelavce. Ob romanih za najstnike na skrivaj pogoltnem solze. Ob vsaki knjigi o vzgoji zagotovo izvem kaj, kar odpira nove poglede.

Pa nisem vedno brala s takšno strastjo. Presneto dobro se še spomnim, kakšen napor je branje na začetku, ko nisi prepričan, ali naj besedo bereš z leve ali z desne, ko se zdijo b, d in p
enake črke in se L in J še samovoljno zrcalita. Mučno je, ko tako počasi lezeš čez črke, da sploh ne veš, kaj si prebral.

Zato sem si za hčerki zadala, da bosta bralki postali v igri. Dobro mi je šlo! Tako sem, precej domišljavo, kar nekaj časa verjela. Šele ko je učiteljica v šoli napovedala, da je prišel čas, ko naj otroci doma redno vadijo branje, se je pričela muka, ki je dobro znana marsikateremu staršu. Igrivo vabljenje, nevsiljivo prepričevanje... in na koncu že teženje, da bi starejša hčerka vsak dan prebrala pet kratkih stavkov, je trajalo neprimerno dlje kot branje samo.

Mučno! »Pet na dan« pri nas takrat ni pomenilo napotka za zdravo prehrano. Pri mlajši hčerki mi je za igrivo učenje branja primanjkovalo čas. Ampak, ne da bi jaz vedela kdaj, jo je starejša sestrica, prav tista, s katero smo se mučili za pet kratkih stavkov na dan, mimogrede naučila črk in branja. Kmalu za tem sta obe postali strastni bralki. Kako je sestrici uspelo, kar meni ni, mi je dolgo ostalo skrivnost. Dokler mi ni prišla v roke knjiga o vzgoji otroka, ki bo nekoč zagotovo postal strasten bralec. Predstavljam jo v tej reviji in jo toplo priporočam. Pa ne le staršem, ki se soočajo s težavami s svojim nenavdušenim bralčkom, ampak tudi vsem, ki se jim je otrok komaj rodil.

Zato, ker se vse začne s komunikacijo, z govorom. Otroci, ki dobro govorijo, laže postanejo dobri bralci, dobri bralci pa so verjetneje tudi dobri učenci in kasneje uspešni odrasli. Za pokušino najdete v rej reviji tudi odlomek iz knjige, kako zbuditi navdušenje za besede že pri novorojenčku in malčku, pa tudi šolarju. Nikoli ni prezgodaj – ali prepozno!

(Maja Črepinšek, pomočnica urednika)