0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
-5%

Plasti odzidanih daljav

SPOMINI - NIKO GRAFENAUER

0 (Št. mnenj 0, ocena iz Goodreads)
Avtor: Niko Grafenauer, Tina Kozin
Založba: Beletrina
Leto izida: 2021
ISBN: 9789612847579
»Kadar človek obuja spomine, je vselej v nevarnosti ali pa v skušnjavi, da kaj pove drugače, kot je bilo v resnici. Tudi čas opravi svoje, saj z leti spomini radi zbledijo ali pa se jim pritaknejo kasnejše izkušnje, ki iz razdalje vplivajo na njihovo prvotno podobo in verodostojnost. Kajti res je, kar je povedal sodobni romunsko-francoski pisatelj Emil Cioran v svoji knjigi Padec v čas: da namreč 'vsakdo dela pokoro za svoj prvi hip'. K temu lahko prištejemo tudi obujanje spominov, kakršnega vsebuje tole moje pisanje.« S temi besedami začenja svoje avtobiografsko popotovanje Niko Grafenauer, nedvomno eden izmed najbolj znamenitih in zaslužnih Slovencev 20. stoletja. Brez njega bi bila slovensko literarno in družbeno polje v temelju drugačna, kot sta. Globok, pronicljiv mislec, kritičen intelektualec, domoljub, ljubitelj življenja, umetnosti in vsega lepega – a tudi v jedru zaznamovan z odsotnostjo starševske topline, varnosti, doma in s težkim otroštvom. Temu primerno zaprt, nepredoren. A spet: srčen in topel, nesebičen. Vse omenjeno odzvanja tudi v njegovih spominih; z njimi nas popelje na vse ključne postaje, do vseh bližnjih ljudi svojega življenja – včasih njim povsem blizu, spet drugič pa tako, da njihove zarise bolj slutimo kot v resnici vidimo.
Preberite več
Na zalogi
Redna cena: 27,00 €
Prihranek: 1,35 € (5%)
Spletna cena: 25,65 €
Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

za naročila nad 40 €.

Hitra dostava

Hitra dostava

Naročila oddana do 12.00 odpošljemo isti dan.

Knjige na zalogi

Knjige na zalogi

98 % izdaj je na zalogi.

Tina Kozin, kritičarka, pesnica in novinarka, in Urban Vovk, knjižni urednik, sta Nika Grafenauerja začela obiskovati v začetku apokaliptičnega leta 2020. Že kmalu po tem, ko je padla prva »klapa« načrtovane avtobiografije tega nadvse pomembnega Slovenca, pesnika in misleca neizmerne širine in globine, je v proces dela odločno zarezala pandemija in posledično ukrepi, ki so za lep čas onemogočili žive stike med njimi. Tako kot so se v letošnjem in minulem letu razstavila naša življenja, je tudi knjiga velikanovih spominov prevzela fragmentarno obliko, v kateri si njegova lastna življenjska pripoved poda roko z mislimi, ki so jih o njem izpovedali njegovi bližnji sorodniki, prijatelji in sodelavci v vseh ključnih fazah pesnikove življenjske poti – obdobja svobodnjaštva, zavzetega uredniškega dela na Mladinski knjigi, angažmaja na Novi reviji v času slovenskega osamosvajanja in ustanavljanja samostojne države. Ohranjeni dokumenti – od prvih revijalnih objav do različnih aktivističnih pobud in dopisov – ter slikovno gradivo dajejo pričevanjem dodatno zgodovinsko težo, saj so pomemben dokument časa, ki je nespregledljivo zaznamoval našo sedanjost in … prihodnost. Vsekakor knjiga, ki nas bo dokončno prepričala, da je Niko Grafenauer res »naša katedrala«, kot se je o njem posrečeno izrazil pokojni velikan slovenske književnosti Tomaž Šalamun.

Trda vezava, 14 x 21,5 cm, 252 strani.

O AVTORJIH:

Niko Grafenauer (1940) je vsestranski ustvarjalec za odrasle in otroke, pesnik, prevajalec, esejist, akademik in družbeni kritik. Za svoje pesniško ustvarjanje je prejel več nagrad; dve Jenkovi, tri Levstikove, Kajuhovo, Sovretovo, Prešernovo in Zlatnik poezije.

Tina Kozin (1975, Ljubljana) je urednica in radijska ustvarjalka. Zaposlena je v uredništvu za kulturo Radia Slovenija, je urednica knjižne zbirke Stopinje pri Literarno-umetniškem društvu Literatura in urednica rubrike Proza pri istoimenski reviji. Za svoje kritiško delo je leta 2007 prejela Stritarjevo nagrado za najboljšega mladega kritika, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev. Leta 2010 je izšel njen knjižni prvenec, knjiga poezije Mož s petimi podplati. Od leta 2009 svojo poezijo objavlja tudi v Literaturi, Sodobnosti, Zvonu in Dialogih.

Bralci

Zaupalo nam je že

32.140

bralcev

Paketi

Odposlali smo že

42.382

paketov

Knjige

V prodaji imamo

7.810

knjig

newsletter_image

Prijava na e-novice

Bi želeli, da vas obveščamo o naših akcijah, novostih, prednaročilih in ostalih ugodnostih?
Prijavite se na e-novičke.

Podjetje Avrora AS d.o.o. bo z vašim soglasjem interno obdelovala osebne podatke, ki so navedeni v spodnjem obrazcu in jih uporabila za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil na koncu vsake e-novice ali preko maila info@galarna.si