0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
-15%

Poslednji deseti bratje

BE 325S

0 (Št. mnenj 0, ocena iz Goodreads)
Avtor: Zorko Simčič
Založba: Študentska založba
Leto izida: 2012
Poslednji deseti bratje niso navaden roman. Avtor je rokopis brusil kar tri desetletja. Roman je napisal kot emigrant v Buenos Airesu in ga nato obdelal po vrnitvi v domovino. Nemogoče je napovedati sodbo časa, a zdi se, da bodo prav Poslednji deseti bratje obveljali za osrednje delo slovenske emigracije. V središču romana je kolektivna usoda, zapisana skozi niz paralelnih osebnih zgodb, razpršenih po različnih kontinentih, naplavljenih v velemesta in odročne vasi. Njihova skupna podstat je neprostovoljno bivanje na tujem. Avtor se ne ukvarja s politično dimenzijo povojne emigracije, ampak z eksistencialno plastjo tovrstne usode. Vseskozi se vrača k mučnemu vprašanju: ima tujstvo nek globlji smisel ali pa je le naključje v kolesju zgodovine? Tukaj vstopamo v staroslovansko, lahko bi rekli arhetipsko zgodbo o desetništvu kot povezovalni niti raznovrstnih bivanjskih leg. Biti izgnan, izločen, stigmatiziran – vzeti takšno usodo nase kot pot zadoščevanja za grehe generacij. Simčič nam ne ponuja dokončnega odgovora. Njegov odgovor je iskanje in pričevanje.Trda vezava, 14 x 21 cm, 719 strani.
Preberite več
Na zalogi
Redna cena: 49,00 €
Prihranek: 7,35 € (15%)
Spletna cena: 41,65 €
Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

za naročila nad 40 €.

Hitra dostava

Hitra dostava

Naročila oddana do 12.00 odpošljemo isti dan.

Knjige na zalogi

Knjige na zalogi

98 % izdaj je na zalogi.

Zorko Simčič (rojen leta 1921 v Mariboru) se je uvljavil že s prvim romanom Prebujenje (1943). Med vojno je izdal še zbirko humoresk in satir Tragedija stoletja in napisal libreto Krst pri Savici ter dramo Zadnji akord. Maja 1945 se je umaknil na Koroško in bil prevajalec pri angleških zasedbenih silah v Avstriji. Pozneje je odšel v Italijo in opravljal različne priložnostne službe, med drugim je delal za Radio Trst II, nato je emigriral v Argentino. V Buenos Airesu je bil organizator kulturnega življenja pri Slovenski kulturni akciji in urednik revije Meddobje. Je eden najizrazitejših izseljenskih pisateljev, predvsem v svoji kratki prozi in psiholoških novelah iz zdomskega življenja.

Med njegovimi dramami je najpomebnejša Zgodaj dopolnjena mladost. Roman Človek na obeh straneh stene, za katerega je leta 1993 dobil nagrado Prešernovega sklada, spada med najpomembnejša dela slovenske povojne proze. Leta 1994 se je vrnil v domovino. Od leta 2006 je redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

##
Bralci

Zaupalo nam je že

32.244

bralcev

Paketi

Odposlali smo že

44.762

paketov

Knjige

V prodaji imamo

7.956

knjig

newsletter_image

Prijava na e-novice

Bi želeli, da vas obveščamo o naših akcijah, novostih, prednaročilih in ostalih ugodnostih?
Prijavite se na e-novičke.

Podjetje Avrora AS d.o.o. bo z vašim soglasjem interno obdelovala osebne podatke, ki so navedeni v spodnjem obrazcu in jih uporabila za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil na koncu vsake e-novice ali preko maila info@galarna.si