0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
-5%

Pridige - Janez Tauler

0 (Št. mnenj 0, ocena iz Goodreads)
Avtor: Janez Tauler
Založba: KUD Logos
Leto izida: 2020
Prevajalec: Alfred Leskovec
ISBN: 9789617096705
Janez Tauler (pribl. 1300–1361) je bil nemški teolog, pridigar in mistik, ki velja poleg Mojstra Eckharta (ok. 1260–ok. 1328) in Henrika Suzoja (ok. 1298–1366) za enega najpomembnejših predstavnikov t. i. nemške oz. renske mistike, poznosrednjeveške mistične šole meniškega reda dominikancev, ki je svoj razcvet doživela v 13. in 14. stoletju.
Preberite več
Dobava od 5 - 7 dni
Redna cena: 23,00 €
Prihranek: 1,15 € (5%)
Spletna cena: 21,85 €
Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

za naročila nad 40 €.

Hitra dostava

Hitra dostava

Naročila oddana do 12.00 odpošljemo isti dan.

Knjige na zalogi

Knjige na zalogi

98 % izdaj je na zalogi.

Kljub temu, da je dandanes razmeroma slabo poznan, je bil njegov vpliv na takratno misel in življenje izdaten. Njegove pridige so žele velik uspeh, med drugim pa je pomembno prispeval k nastanku t. i. Prijateljev Boga (nem. Gottesfreunde), laičnega mističnega gibanja, ki naj bi po nekaterih virih igralo osrednjo vlogo pri razvoju mistike v 14. in 15. stoletju, posredno pa naj bi vplivalo tudi na protestantsko reformacijo. Tauler svojega nauka ni nikoli razgrnil v sistematični obliki, temveč se nam je ta ohranil v približno 80 pridigah, v katerih tako kot Eckhart pred njim ustvarjalno združuje novoplatonistično misel (Proklos, Dionizij Areopagit) in dominikansko duhovnost. Rdeča nit njegovih pridig je pot do enosti z Bogom (lat. unio mystica), ki jo Tauler imenuje »preboj« (nem. Durchbruch) oz. »prehod onstran« (nem. Überfahrt) in ki naj bi bila po njegovem mnenju dostopna vsakomur.

Ključno pri tem je na kontemplaciji osnovano samospoznanje, ki človeka odmakne od svetnih stremljenj in mu omogoči, da se poglobi vase. Poglobitev v lastno notranjost človeku pomaga, da se osvobodi čutnih, čustvenih in razumskih ovir ter se prebije do božanskega Temelja (nem. Grund), ki naj bi počival na dnu vsake človeške duše. Pri tem pa kontemplativno življenje nikakor ni odrezano od dejavnega življenja (vsakodnevnih opravil) – nasprotno, Tauler si v izrazito eckhartijanskem duhu prizadeva za kreativno sintezo med vita contemplativa in vita activa.

Delo je prevedel Alfred Leskovec, spremno študijo pa je napisal Alen Širca.

Mehka vezava, 12,5 x 20 cm, 319 strani.

Bralci

Zaupalo nam je že

32.140

bralcev

Paketi

Odposlali smo že

42.382

paketov

Knjige

V prodaji imamo

7.810

knjig

newsletter_image

Prijava na e-novice

Bi želeli, da vas obveščamo o naših akcijah, novostih, prednaročilih in ostalih ugodnostih?
Prijavite se na e-novičke.

Podjetje Avrora AS d.o.o. bo z vašim soglasjem interno obdelovala osebne podatke, ki so navedeni v spodnjem obrazcu in jih uporabila za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil na koncu vsake e-novice ali preko maila info@galarna.si