0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
Novo

Proleterka

0 (Št. mnenj 0, ocena iz Goodreads)
Avtor: Fleur Jaeggy
Založba: Založba Malinc
Leto izida: 2023
Prevajalec: Gašper Malej in Alenka Jovanovski
Vezava: Mehka vezava
Dimenzije: 21 x 15 cm
Število strani: 120
ISBN: 9789617122473
Knjiga je oblikovana v skladu s kriteriji oblikovanja gradiv za bralce z disleksijo.
Preberite več
Na zalogi
Redna cena: 20,00 €
Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

za naročila nad 40 €.

Hitra dostava

Hitra dostava

Naročila oddana do 12.00 odpošljemo isti dan.

Knjige na zalogi

Knjige na zalogi

98 % izdaj je na zalogi.

Zgodbo Proleterke pripoveduje neimenovana petdesetletna ženska, ki se po smrti očeta spominja svoje mladosti: različnih obdobij svojega otroštva … svoje pobegle in brezbrižne matere … očeta, ki ga je le redko imela priložnost videti … svoje samote … svojih malodušnih in praznih dni v babičini hiši. Še posebej se spominja svojega edinega križarjenja v družbi odtujenega očeta Johannesa z jugoslovansko križarko, poimenovano Proleterka, iz Benetk v Grčijo.

Fleur Jaeggy je bila rojena leta 1940 očetu Švicarju in mami Italijanki: Pri petih letih so jo starši poslali v dekliški internat v Appenzellu, iz katerega je pri sedemnajstih pobegnila. Po kratkem bivanju v Locarnu se je leta 1968 preselila v Rim in kasneje v Milano, kjer se je začelo njeno literarno ustvarjanje. Njeno zadnjo novelo oz. kratek roman Proleterka (2001) je časopis Times Literary Supplement označil za najboljšo knjigo leta 2003. Poleg romanov in zbirk kratkih zgodb je ustvarjala tudi dramska besedila in prevajala v italijanščino. Pod psevdonimom Carlotta Wieck pa je sodelovala tudi z italijanskim glasbenikom Francom Battiatom.

Alenka Jovanovski iz italijanščine in angleščine prevaja različna besedila (poezijo, dramatiko, kratko prozo, romane, eseje). Od leta 2007 je prevedla avtorice in avtorje, kot so Cesare Pavese, Italo Calvino, Nelida Milani, Lina Prosa, Claudio Povolo, Igiaba Scego, Audre Lorde, Kevin Barry idr.. Sprva je bila literarna znanstvenica, vendar je leta 2011 izstopila iz akademskega sveta. Je pesnica z dvema objavljenima pesniškima zbirkama. Njena druga pesniška zbirka Tisoč osemdeset stopinj je prejela Veronikino nagrado, nagrado za pesniško zbirko leta, ki jo podeljuje Mestna občina Celje. Njene pesmi so prevedene v angleščino, poljščino, španščino in češčino, vključene so tudi v številne antologije.

Gašper Malej (1975) je diplomirani literarni komparativist, od 2004 samozaposlen v kulturi. Avtor pesniških zbirk Otok, slutnje, poljub, Rezi v zlatem in Pod tisto celino (2023 izide v italijanskem prevodu). Posebej intenzivno se ukvarja s prevajanjem iz italijanske književnosti (med drugim avtorjev, kot so I. Svevo, I. Calvino, P. P. Pasolini, D. Campana, A. Tabucchi, C. Pavese, D. Fo, C. Goldoni, E. Barba, P. V. Tondelli, P. Cappello, F. Berardi Bifo, F. T. Marinetti, R. Esposito, E. Erba, F. Buffoni, N. Milani …) in je eden od najbolj uveljavljenih slovenskih literarnih prevajalcev svoje generacije; njegov prevajalski opus obsega 34 knjig, deset uprizorjenih gledaliških besedil ter preko 200 drugih objav. Za prevod romana P. P. Pasolinija Nafta je maja 2011 prejel nagrado zlata ptica; za prevajalski opus pa leta 2016 državno nagrado za prevajanje Ministrstva za kulturo in turizem Republike Italije kot doslej edini slovenski prevajalec. Njegova poezija je bila prevedena v več kot 20 jezikov in objavljena v nekaj antologijah v Sloveniji in tujini; udeležil se je več slovenskih in mednarodnih literarnih festivalov, turnej, srečanj in pesniško-prevajalskih delavnic ter bil večkrat gost literarnih rezidenc.

Mehka vezava, 15,0 x 21,0 cm, 120 strani.

Bralci

Zaupalo nam je že

31.951

bralcev

Paketi

Odposlali smo že

42.382

paketov

Knjige

V prodaji imamo

7.175

knjig

newsletter_image

Prijava na e-novice

Bi želeli, da vas obveščamo o naših akcijah, novostih, prednaročilih in ostalih ugodnostih?
Prijavite se na e-novičke.

Podjetje Avrora AS d.o.o. bo z vašim soglasjem interno obdelovala osebne podatke, ki so navedeni v spodnjem obrazcu in jih uporabila za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil na koncu vsake e-novice ali preko maila info@galarna.si