0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
-5%

Sreča na črepinjah

Beletrina

0 (Št. mnenj 0, ocena iz Goodreads)
Avtor: Gelč Jontes
Založba: Beletrina
Leto izida: 2022
ISBN: 9789612848705
Zbirka novel Sreča na črepinjah Gelč Jontes je prvič izšla leta 1943, med drugo svetovno vojno, v času kulturnega molka slovenskih ustvarjalcev, tokrat pa jo dobivamo v osveženi podobi in s spremno besedo Mateje Ratej. O pisateljici Gelč Jontes (1906–1973) je bilo do sedaj znanega relativno malo, saj je ostala spregledana, čeprav je bila nadarjena pisateljica ljubljanskega obrobja. Kot dodaja urednica Špelca Mrvar, so njene novele naletele na vzpodbudne časopisne ocene, uveljavljena literarna javnost pa jo je prezrla.
Preberite več
Na zalogi
Redna cena: 24,00 €
Prihranek: 1,20 € (5%)
Spletna cena: 22,80 €
Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

za naročila nad 40 €.

Hitra dostava

Hitra dostava

Naročila oddana do 12.00 odpošljemo isti dan.

Knjige na zalogi

Knjige na zalogi

98 % izdaj je na zalogi.

Njenih besedil so se uredniki branili predvsem zaradi nazornih opisov značajev in delovanja ljudi s socialnega dna, ki se niso izogibali tematiziranju seksualnosti. Kot literarna ustvarjalka je torej ostala prezrta, stoječ na robu slovenske predvojne družbe. Tudi zato smo se želeli Gelč Jontes in njenemu ustvarjanju pokloniti s ponatisom zbirke Sreča na črepinjah, ki smo jo jezikovno posodobili ter odpravili nekatere skladenjske in slogovne posebnosti. Posebna vrednost nove izdaje je tudi spremna beseda Mateje Ratej, ki je ustvarjanje Gelč Jontes zgodovinsko umestila in osvetlila nekatera dejstva iz pisateljičinega življenja.« 

Knjiga je sicer sestavljena iz enajstih novel in črtic, ki slikajo življenje v predmestju prestolnice na precej naturalističen način. V Mlekarici Johani spremljamo preračunljivo mlekarico, ki si na vse pretege želi postati mestna gospa, a ne gre vse čisto po njenih načrtih. Krik v Krakovski ulici pripoveduje o blagajniku, ki zaradi požrešnosti domačih namesto na slikarsko akademijo hodi v urad, a noče opustiti svojih sanj, Junaštvo in smrt starega žandarja pa o pogumnem Andreju, ki se nikomur ne zdi preveč bister in je zato postavljen pred mnoge preizkušnje. To je le nekaj izmed najbolj znanih zgodb, ki navdušujejo z izdelanimi liki, podobami življenja na obrobju in prepoznavnega sloga. Kot poudarja urednica Špelca Mrvar, sta iz njenih novel razvidna izreden dar za opazovanje in vživljanje v pripoved ter sociološko-kritičen pogled na stvarnost. Njeni literarni liki rišejo antropološko sliko življenja ljubljanskih predmestij v tridesetih letih 20. stoletja, živo prikazujejo podobe revščine in bednih razmer predmestnega vsakdana, v katerem boleče iskre upanja predstavljajo le posameznikova skrita, nikoli uresničena hrepenenja. Prav ta hrepenenja, ki so obsojena na propad, a jim liki vseeno sledijo, dajejo knjigi poseben žar, ki je živahen še po toliko pretečenih letih. Skrajni čas, da se avtorici posveti pozornost, ki ji brez dvoma pripada.

Trda vezava s ščitnim ovitkom, 14,5 x 21,5 cm, 316 strani.

O AVTORICI:
Nadarjena avtorica ljubljanskega obrobja, pisateljica Angela Gelč Jontes (1906–1973) je v Ljubljani končala osnovno šolo in trgovski tečaj. Najprej se je zaposlila v odvetniški pisarni, nato pa v Kartonažni tovarni. Med drugo vojno je bila otroška negovalka, po vojni pa se je zaposlila v Državni založbi Slovenije. Med vojno, leta 1943, je, ne oziraje se na kulturni molk slovenskih ustvarjalcev, izdala zbrane novele in črtice v knjigi Sreča na črepinjah, ki jih je pred tem, kljub izjemni politični polarizaciji, objavljala tako v liberalnem Jutru kot v katoliškem Slovencu ter drugih publikacijah.

Bralci

Zaupalo nam je že

32.140

bralcev

Paketi

Odposlali smo že

42.382

paketov

Knjige

V prodaji imamo

7.810

knjig

newsletter_image

Prijava na e-novice

Bi želeli, da vas obveščamo o naših akcijah, novostih, prednaročilih in ostalih ugodnostih?
Prijavite se na e-novičke.

Podjetje Avrora AS d.o.o. bo z vašim soglasjem interno obdelovala osebne podatke, ki so navedeni v spodnjem obrazcu in jih uporabila za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil na koncu vsake e-novice ali preko maila info@galarna.si