0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
-5%

Zapisi ustavnika v karanteni

0 (Št. mnenj 0, ocena iz Goodreads)
Avtor: Dr. Andraž Teršek
Založba: Sanje
Leto izida: 2020
ISBN: 9789612743635
Avtor, eden največjih strokovnjakov za ustavno pravo v Sloveniji, pravni filozof in publicist, je zapise, objavljene v tej knjigi, spisal v času veljave Odloka o omejitvi gibanja med občinami, v času uradno razglašene epidemije covid-19 spomladi 2020. V času prve karantene. Kot človek, izmojstren je v branju, razumevanju in pojasnjevanju ustave in prava, je s svojim angažmajem v času še vedno trajajoče epidemije v pomoč številnim državljanom Republike Slovenije. Neobhodni družbenokritični in filozofski premisleki za čas, ko so ideje – in mišljenje – potrebni kot kisik. In so most do zgodovinskega trenutka, ko bodo maske padle.
Preberite več
Na zalogi
Redna cena: 19,95 €
Prihranek: 1,00 € (5%)
Spletna cena: 18,95 €
Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

za naročila nad 40 €.

Hitra dostava

Hitra dostava

Naročila oddana do 12.00 odpošljemo isti dan.

Knjige na zalogi

Knjige na zalogi

98 % izdaj je na zalogi.

Dr. Andraž Teršek je intelektualec, aktivni državljan in kritik odločevalskih politik in praks. Slednjim nastavlja ogledalo z močjo argumenta, od česar odločno in odgovorno ne odstopa, zato je pogosto trn v peti tistih, ki so po moči in vplivu na vrhu družbene piramide. Bori se za dostojanstvo posameznika kot osebe – pred poniževanjem, žaljenjem in krivico. Terja in prevzema odgovornost. Upira se razčlovečenju človeka z golo birokracijo.

Njegovi jasni, razumni, iskanju resnice zavezani zapisi so rešilna bilka sredi številnih zamegljenosti današnjega trenutka, njihov širok miselni horizont obenem izziv in pristan za razmišljujočega duha. Etični imperativ, ki ga uresničuje, je neomajen: "Ljudje imajo pravico vedeti, natančno in jasno, kaj vlade počnejo in kaj načrtujejo z njimi." In ker "javna oblast ni zadeva zaupanja, ampak nadzora in kritike," jo njegovo pošteno pero dosledno prevprašuje: "Aktualna zgodba o novem virusu, kot se poenoteno prikazuje, utegne biti revolucionarni zgodovinski zamik. Ali pospešek temu zamiku. Politično-socialnemu. Videli in doživeli bomo, za kaj zares gre. In ne bo nam všeč. Mislečim ljudem, ki jim je mar za človečnost v sebi in človečnost samo po sebi, niti malo ne bo všeč. Da, strah nas je. Upravičeno. A iz nekega drugega razloga."

Zapisi ustavnika v karateni so nujno potrebno družbenokritično besedilo za čas družbenih pretresov, strokovno utemeljeni premisleki o vidikih ustavnega prava, poudarjeno tistih, ki nas zadevajo kot državljane v obdobju epidemije, in – pomembno – o vidikih implementacije zakonov v prav tem obdobju, ki so neznosno protiustavni. Prinašajo kritični uvid v (ne)smiselnost obstoječega družbenega reda in premišljujejo možnosti grajenja boljšega jutri, kar je pospremljeno z dejavnim angažmajem pišočega.

Trda vezava, 15,0 cm x 23,5 cm, 192 strani.

O KNJIGI SO DEJALI:

"Profesor Andraž Teršek ima precej prodoren način analiziranja nacionalnih in evropskih ustavnih vprašanj, pri čemer pronicljivo združuje svoje znanstvene analize in znanje z Evropsko konvencijo o človekovih pravicah. Njegov znanstveni prispevek k uveljavljanju temeljnih človekovih pravic je zelo pomemben tako za Slovenijo kot za sodobno evropsko pravno kulturo."

– Vassilis Chirdaris, urednik bloga ECHRCASELAW.com, Grčija

"(...) Revščina je protiustavna je edina misel v zadnjih treh desetletjih, vredna globalnega citata. Kajti bistvo citata je, da odseva duha svoje dobe, da je duhovit v svoji semantiki in da preživi test časa. In Terškova misel je vse to."

– Marko Radmilovič, novinar, RTV Slovenija

"Andraž Teršek, brez dvoma najbolj glasen, jasen, artikuliran in družbeno angažiran (sorazmerno) mladi slovenski intelektualec je skozi vso svojo dosedanjo »javno« kariero dajal slutiti, da za strokovnim jezikom skriva tudi močan literarni potencial. Teršek je neizprosen, tako do sebe kot do okolice. Njegovo pisanje, ki se na prvo žogo morda zdi hektično, je v resnici boleče strukturirano čutenje nepovratnosti, v kateri se je znašla naša država. Nepovratnosti, ki jo avtor ves čas spremlja iz neposredne bližine in ji (do)pusti, da mu pride do živega, saj je po njegovih besedah, tako kot maksimalna intimna izpoved, to del njegove družbene vloge. Naloge."

– Boštjan Videmšek, novinar in publicist

»Pišite. Razpihujte meglo. Misliti in nato delovati. Iz tega še naprej tkujte himno. Glasno.«

– Gregor Zalokar, policist

"Ustavni pravnik dr. Andraž Teršek je eden izmed tistih, ki odločno opozarjajo na protiustavnost in nezakonitost številnih ukrepov, ki jih država odreja za potrebe omejevanja novega koronavirusa in bolezni covida-19. "

– Dnevnik

ODLOMEK IZ KNJIGE:

KJE JE MEJA SKRAJNOSTI? KJE JE ZAČETEK KONCA IN KONEC PREDHODNEGA ZAČETKA?

Ljudje imajo pravico vedeti, natančno in jasno, kaj vlade počnejo in kaj načrtujejo z njimi. Nad vladami in njihovim početjem mora biti vzpostavljen strog, transparenten in učinkovit nadzor, ki ga spremlja trajna kritika, utemeljena z razumnimi vprašanji in argumentiranim dvomom.

Javna oblast ni zadeva zaupanja, ampak nadzora in kritike. Tega pa ni mogoče doseči brez objektivnih, neodvisnih, nepristranskih, odločnih, načelnih, resnicoljubnih, analitičnih in preiskovalnih novinarjev in medijev. Odgovori, ki zadevajo ukrepe in vzporedna vprašanja in se ponujajo javnosti, niso dovolj jasni in konkretni.

Preveč razlag, ki se ponujajo javnosti, je nerazumnih, površnih, neoprijemljivih in nelogičnih. Nesmislov je enostavno preveč. Tudi nelogičnosti je preveč.

Poudarek: če človek kot nesmiselno, nerazumno ali nelogično dojema nekaj, kar je znanstveniku oziroma medicinsko učenemu človeku smiselno, razumno in logično, torej zaradi pomanjkanja znanja o medicini, je treba to kot tako predstaviti javnosti jasno in razumljivo. Jo pomiriti, predvsem pa ne strašiti. To je pravica javnosti (do obveščenosti) in dolžnost stroke in medijev (obveščati, pojasnjevati, utemeljevati …).

Etiketiranja, obsojanja, jezikovne surovosti in pretepaštva, podtikanj, zavajanj, manipulacij, izmikanj in laži je enostavno preveč. Ostrih besednih napadov na vsakogar, ki sprašuje, ne zaupa brezpogojno in kategorično, išče, dvomi, prevprašuje in glasno misli … je enostavno preveč.

Predpisi niso jasni, nedvoumni in ne omogočajo predvidljivosti dovoljenega in prepovedanega ravnanja. Takšni predpisi so protiustavni. Neživljenjskih zahtev do ljudi je preveč.

##
Bralci

Zaupalo nam je že

32.244

bralcev

Paketi

Odposlali smo že

44.762

paketov

Knjige

V prodaji imamo

7.956

knjig

newsletter_image

Prijava na e-novice

Bi želeli, da vas obveščamo o naših akcijah, novostih, prednaročilih in ostalih ugodnostih?
Prijavite se na e-novičke.

Podjetje Avrora AS d.o.o. bo z vašim soglasjem interno obdelovala osebne podatke, ki so navedeni v spodnjem obrazcu in jih uporabila za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil na koncu vsake e-novice ali preko maila info@galarna.si