0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
-24%

V zagovor svojeglavih

Pomen nestrinjanja v življenju in pri delu

0 (Št. mnenj 0, ocena iz Goodreads)
Avtor: Charlan Nementh
Založba: UMco
Leto izida: 2019
ISBN: 9789617050493
Ko vsi razmišljamo enako, v resnici ne razmišlja nihče. Soglasno smo se odločili, da je soglasnost dobra: v sejnih sobah podjetij, na vladnih hodnikih in v najbližjem lokalu. Modrost množic je morda dober način za odgovarjanje na preprosta vprašanja, vendar pa resnica ni tako demokratična, kot si morda želimo verjeti.
Preberite več
Na zalogi
Redna cena: 24,90 €
Prihranek: 5,91 € (24%)
Spletna cena: 18,99 €
Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

za naročila nad 40 €.

Hitra dostava

Hitra dostava

Naročila oddana do 12.00 odpošljemo isti dan.

Knjige na zalogi

Knjige na zalogi

98 % izdaj je na zalogi.

Ko vsi razmišljamo enako, v resnici ne razmišlja nihče. Soglasno smo se odločili, da je soglasnost dobra: v sejnih sobah podjetij, na vladnih hodnikih in v najbližjem lokalu. Modrost množic je morda dober način za odgovarjanje na preprosta vprašanja, vendar pa resnica ni tako demokratična, kot si morda želimo verjeti.

Skupine pri odločanju največkrat pristajajo na splošno priznane predpostavke, ki jih ne želijo spreminjati, saj želijo ohraniti harmonijo in povezanost. Vendar pa to lahko vodi do katastrofalnih posledic: od letalskih strmoglavljenj, ki so se zgodila, ker si posadka ni upala spregovoriti, do zdravniških napak s smrtnim izidom, ker so v kirurških ekipah strinjanje zamenjali z natančnostjo. V imenu storilnosti smo začeli ceniti nespametnost.

V knjigi 'V zagovor svojeglavih' socialna psihologinja Charlan Nemeth zagovarja stališče, da lahko pridemo do boljših odločitev, če opogumimo možnost izražanja nestrin­janja. Nestrinjanje nas sili k spraševanju o sedanji situaciji in k ponovnemu razmisleku o naših temeljnih prepričanjih. Ko se nestrinjanje in nasprotovanje sooči z večinskim mnen­jem, spodbuja večino, da se pouči o vseh plateh obravnavane tematike in razmisli o novih idejah. Zato nestrinjanje omogoča bolj kreativno in bolj kakovostno odločanje. Kar pa je pri vsem skupaj najbolj neverjetno, nestrinjanja niti ne rabite korigirati, da bi učinkovalo. Tisti, ki imajo različno mnenje, skupino pripeljejo bliže resnici, ne glede na to ali imajo sami prav ali narobe.

Ni lahko biti samoten glas, ki vpije v divjini trušča, za mnoge pa je težko sprejeti kritiko in prenašati mnenja, ki se razlikujejo od njihovega. A vendar: ko spodbujamo izražanje nestrinjanja, s tem ne krepimo samo drugih, temveč tudi sami sebe. Nujno branje za vsakogar, ki živi in dela v skupinah in ki si želi živeti in delati bolje.

Mehka vezava, 15 x 21 cm, 274 strani.

POHVALNE OCENE KNJIGE:

»Z jasnim in resnim pisanjem, avtorica ponuja svoja dognanja za razvijanje iskrene in produktivne razprave, ki lahko vodi do izvirnih rešitev.« – CHOICE

»V zagovor svojeglavih je knjiga o nevarnosti molčanja in pomembnosti izpostavljanja lastnega stališča, ki izhaja ob pravem času. Charlan Nemeth je ena od vodilnih svetovnih strokovnjakinj za področje odločanja in vplivanja na druge, v tej knjigi pa predstavi dokaze, ki so se ji nabrali skozi vso njeno strokovno kariero, zakaj so pogledi tistih, ki jih nočete upoštevati, pogosto ravno tisti, ki jih najbolj potrebujete. Če se želite izogniti vnaprejšnjim predsodkom in preseči skupinsko razmišljanje, morate nestrinjanja drugih jemati resno – četudi mislite, da nimajo prav.« – Adam Grant, avtor knjig Daš in dobiš, Izvirnost in Možnost B (s Sherly Sandberg)

»Charlan Nemeth uteleša vplivnost in pomembnost manjšin: na našem planetu ni človeka, ki bi bil znanstveno bolj usposobljen za to, da napiše knjigo o dinamiki nestrinjanja. Znanost, ki se pretaka pod nestrinjanjem, Charlan Nemeth razume bolje od kogarkoli drugega, saj je pomembna avtorica strokovnih člankov, ki spodbujajo različnost razmišljanja in kreativnost. In, seveda, že kar nekajkrat je pokazala sposobnost uporabe znanstvene literature pri reševanju svetovnih problemov.« – Leonore Annenberg, profesorica psihologije in managementa na Univerzi v Pennsylvanii in avtorica knjige Superforcasting (Supernapovedovanje)


O AVTORICI:

Charlan Nemeth je profesorica na oddelku za psihologijo Univerze v Kaliforniji v Berkeleyju. Živi v San Franciscu in že dolgo preučuje vpliv in pozitivne posledice nestrinjanja v vsakdanjem življenju ter pri delu. Svoja spoznanja je združila v knjigi V zagovor svojeglavih, ki je njen prvi prevod v slovenščino.

##
Bralci

Zaupalo nam je že

32.140

bralcev

Paketi

Odposlali smo že

42.382

paketov

Knjige

V prodaji imamo

7.810

knjig

newsletter_image

Prijava na e-novice

Bi želeli, da vas obveščamo o naših akcijah, novostih, prednaročilih in ostalih ugodnostih?
Prijavite se na e-novičke.

Podjetje Avrora AS d.o.o. bo z vašim soglasjem interno obdelovala osebne podatke, ki so navedeni v spodnjem obrazcu in jih uporabila za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil na koncu vsake e-novice ali preko maila info@galarna.si